Zakelijke energie

Bij het runnen van een eigen zaak komt ontzettend veel kijken. Afhankelijk van wat u voor een zaak hebt, moet er van alles geregeld worden. Daarbij kunt u denken aan aspecten die direct met het bedrijf te maken hebben, maar ook heel veel aspecten die als randvoorwaarden kunnen worden gezien. Energie is daar een goed voorbeeld van. Zonder energie is het haast onmogelijk om te werken. Daarbij moet u niet alleen aan computers denken. Ook veel andere werkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd als er geen energie is.

Voor het bedrijf is het vanzelfsprekend aan te raden om gebruik te maken van zakelijk energie. Daarbij maakt het niet eens uit of u nu een kantoor, een restaurant of een winkel heeft. Zelfs mensen die een kantoor aan huis hebben, kunnen gebruik maken van zakelijke energie.

Als uitbater van een restaurant is het overigens erg belangrijk om goed te letten op de energie. Wanneer u daar namelijk bewust mee omgaat, kan dat op jaarbasis flink wat geld schelen. In een restaurant wordt namelijk over het algemeen ook behoorlijk wat energie verbruikt. Juist dan is het effectief om hier proberen op te besparen.

Ook een kantoor gebruikt natuurlijk de nodige energie. Denk alleen al aan de vele computers en andere elektrische apparaten die in een kantoor de hele dag door gebruikt worden. Zakelijke energie is dan ook een belangrijk onderwerp voor de meeste kantoren. Daarbij is het nog niet eens van belang of u een klein, middelgroot of groot kantoor hebt. Al moet daar natuurlijk wel bij gezegd worden dat u meer kunt besparen als het kantoor groter wordt.

Dat is overigens niet alleen maar het geval wanneer u een eigen kantoorgebouw heeft. Er zijn ook behoorlijk veel mensen die klein beginnen en een kantoor aan huis hebben. Ook dan kunt u gewoon gebruik maken van zakelijke energie al is dat lang niet altijd even voordelig. Ook moet het zakelijke gebruik en het privé gebruik dan gescheiden worden.

Heeft u een eigen winkel? Ook dan wordt er veel energie gebruikt. Hoeveel dat is, hangt natuurlijk ook af van het type winkel waar het om gaat. Zo zijn sommige winkels genoodzaakt om producten te koelen en dat kost natuurlijk automatisch een stuk meer energie. Ook dan is zakelijke energie dan ook absoluut geen overbodige luxe.

Er wordt trouwens wel onderscheid gemaakt tussen verschillende zakelijke gebruikers. Daarbij gaat het vooral om hoe groot het bedrijf is. Het onderscheid wordt namelijk gemaakt tussen kleinzakelijke energieverbruikers en grootzakelijke energieverbruikers.

Zakelijke energie vergelijken

Alle aanbieders van zakelijke energie vergelijken?
Zakelijke Energie Vergelijker

Zakelijke energie voor kantoor aan huis

De laatste decennia komen er steeds meer zelfstandigen bij die een eigen bedrijf beginnen en dat in het begin erg kleinschalig doen. Het gevolg is daardoor ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een kantoor aan huis te hebben. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een speciale aanbouw te laten zetten waarin u een kantoor inricht of laat inrichten. Er kan echter ook voor worden gekozen om een bestaande kamer in huis in te richten. Vast staat in ieder geval dat u energie nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Veel mensen denken dat zakelijke energie altijd en overal voordeliger is. Dat is echter niet het geval. In sommige gevallen is dat helemaal niet zo. Sterker nog: wanneer u een eigen kantoor aan huis heeft, kan het zomaar zijn dat een consumentencontract een stuk voordeliger is dan een zakelijk energiecontract. Er zijn daarbij verschillende aspecten die een rol spelen. Het is daarbij allereerst van belang om te kijken hoeveel energie u verbruikt in het kantoor aan huis. Meestal is dat helemaal niet zo veel. Bij de meeste mensen die een kantoor aan huis hebben komt het energieverbruik niet veel verder dan een koffiezetapparaat en een computer. Soms staan er echter ook grote apparaten en machines in de werkruimte. Gemiddeld gezien kunnen we de volgende twee gebruikers onderscheiden:

  • Kleinverbruikers: Maximaal 10.000 kWh plus 5000 kubieke meter. In de meeste gevallen gaat het daarbij om kleine apparaten zoals een computeren een koffiezetapparaat.
  • Grootverbruikers: Meer dan 10.000 kWh plus 5000 kubieke meter. Meestal kantoren aan huis met veel extra apparaten zoals meerdere servers, computers en printers.

Wanneer u een kantoor aan huis heeft, moet er best veel gebeuren wil dat onder de grootverbruikers vallen. Zoals hierboven gesteld gaat het dan vaak om een kantoor met meerdere computers en wellicht ook servers. In vrijwel alle gevallen is een kantoor aan huis echt te scharen onder de kleinverbruikers. Het is natuurlijk wel altijd verstandig om dit vooraf even te checken, vooral wanneer u veel apparaten gebruikt op kantoor. Voor het kiezen van het juiste energiecontract is het namelijk van belang om te weten of u onder de kleinverbruikers of de grootverbruikers valt.

Wanneer een bedrijf of zakelijke ruimte aan huis als kleinverbruiker wordt aangemerkt, is het namelijk voordeliger om te kiezen voor een consumentencontract. Dat is in dat geval stukken voordeliger. De reden daarvoor is eenvoudig. In principe is een zakelijk energiecontract wel voordeliger dan een consumentencontract, maar het verschil gaat u pas echt goed merken bij hoog verbruikt. Sterker nog: zodra dat hoge verbruik niet behaald wordt, is het juist voordeliger om een consumentencontract te hebben.

Overigens zijn er belastingtechnisch ook voordelen wanneer u een kantoor aan huis heeft. Zo kan de BTW van de energiekosten worden afgetrokken. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk dat u een volledige zelfstandige werkruimte hebt met een eigen ingang en eigen sanitaire voorzieningen. In principe zou de ruimte verhuurd moeten kunnen worden aan een andere zelfstandige. Als het aan de daarbij horende eisen voldoet, is er sprake van een zelfstandige werkruimte. Verder kunt u in bepaalde gevallen de energiekosten van apparaten aftrekken van de fiscale winst.

Zakelijke energie voor een restaurant

Wanneer u een restaurant gaat beginnen, is het lastig om vooraf goed in te schatten wat het energieverbruik van het restaurant gaat zijn en hoeveel geld dat op jaarbasis gaat kosten. Wanneer er voor u al een eigenaar was, is het mogelijk om te vragen hoe het energieverbruik toen was. Dat is echter niet altijd te achterhalen en dan zal er gewerkt moeten worden met een schatting. Daarbij wordt er vooral uitgegaan van gemiddelden.

Er is namelijk al vaker onderzoek gedaan naar de het gemiddelde energieverbruik van een restaurant. Natuurlijk is het belangrijk om te beseffen dat lang niet ieder restaurant  even groot is en dat er bij deze berekeningen dus uitgegaan is gemiddelden. Dat gemiddelde is vastgesteld op een kleine 20.000 kWh elektriciteit en iets minder dan 5000 kubieke meter aan gas. Daarbij wordt er wel uitgegaan van de volgende gemiddelde vloeroppervlaktes:

  • Luxe restaurant: 78 vierkante meter
  • Café restaurant: 111 vierkante meter
  • Wegrestaurant: 205 vierkante meter
  • Chinees restaurant: 260 vierkante meter

Ook bij een restaurant kan er gekozen worden uit een zakelijk energie contract of een consumentencontract. Welke voordeliger is, hangt af van het verbruik. In de meeste gevallen zal een zakelijk energiecontract echter een stuk voordeliger zijn voor een restaurant.

Vindt u dat er teveel energie wordt verbruikt in het restaurant? In dat geval hebben we nog enkele handige en belangrijke tips voor u waarmee u flink op de energie kunt besparen. Allereerst kunt u ervoor zorgen dat er minder energie verbruikt wordt. Daarvoor zijn allerlei maatregelen te nemen zoals gebruik maken van zuinige verlichting en deze verlichting ook op een zorgvuldige manier te gebruiken. Verder beschikt een restaurant natuurlijk over heel veel verschillende apparaten. Ook op het energieverbruik van deze appraten kan er flink bespaard worden. Tot slot is ook de verwarming een flinke verbruiker waar u op kunt besparen.

Wanneer u een restaurant hebt, zijn er wat de energie betreft ook enkele voordelen op fiscaal gebied. Zo is het mogelijk om de BTW over de energiekosten af te trekken op de Btw-aangifte. Daarbij is het voor de belastingdienst niet eens belangrijk of het gaat om een kleinverbruikerscontract of een grootverbruikerscontract.

Energieverbruik kantoor

Een kantoor zonder energiecontract is ondenkbaar. U kunt immers onmogelijk werken op een kantoor wanneer er geen energie beschikbaar is. De meeste kantoren verbruiken behoorlijk wat energie en daardoor is het ook lastig om een goed contact te kiezen. Meestal is het verstandig om een zakelijke contract af te sluiten omdat dit in het geval van grootverbruikers een stuk voordeliger is. Daarbij is het echter ook van belang om te beseffen dat er tal van verschillende aanbieders zijn. Hieronder vertellen we u alles over de verschillende soorten energiecontracten en het gemiddelde energieverbruik bij kantoren. Bovendien geven we u enkele handige bespaartips!

Eigenlijk is het behoorlijk lastig om een gemiddelde te noemen als het gaat om energieverbruik bij kantoren. Er zijn namelijk heel veel verschillende kantoren in Nederland te vinden. En we hoeven u natuurlijk niet uit te leggen dat een gigantisch kantoor met vijf verdiepingen waar 200 mensen werken veel meer energie verbruikt dan een klein kantoortje waar 10 mensen aan het werk zijn. Toch zijn er in het verleden wel onderzoeken geweest waaruit gemiddelden zijn gekomen als het om energieverbruik gaat. Daarbij wordt er uiteraard wel rekening gehouden met het aantal vierkante meter dat een kantoor groot is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een gemiddeld kantoor in Nederland een kleine 600 vierkante meter groot is. Overigens heeft niet alleen het formaat van het kantoor, maar ook het aantal mensen dat er werkt flink veel invloed op het energieverbruik:

  • Minder dan 20 mensen op kantoor: 60 kWh en 18 kubieke meter gas per vierkante meter
  • Meer dan 20 mensen op kantoor: 115 kWh en 20 kubieke meter gas per vierkante meter

Je kunt ook op een kantoor kiezen tussen een consumentencontract of een zakelijk energiecontract. De meeste kantoren zijn grootverbruikers waardoor een zakelijke energiecontract veel voordeliger is. De grens ligt daarbij op 10.000 kWh en 5.000 kubieke meter gas. U kunt ook fiscaal voordeel halen uit de energierekening. Zo kan de BTW worden afgetrokken en kunt u ook gebruik maken van energie investeringsaftrek

Om u tot slot een beetje op weg te helpen, geven we u hieronder enkele handige en effectieve energiebesparingstips voor kantoor:

  • Maak gebruik van spaarlampen. Deze verbruiken 80% minder energie dan normale lampen.
  • Gebruik verlichting alleen als het echt nodig is.
  • Maak slim gebruik van daglicht en spiegels zodat u minder kunstverlichting nodig hebt.
  • Zorg voor een goede isolatie over het hele gebouw en probeer gebruik te maken van natuurlijke verwarmingsbronnen.

Zakelijke energie voor een winkel

Er zijn in Nederland gigantisch veel verschillende winkels te vinden. In totaal zijn dat er zelfs meer dan 110.000! En al deze winkels hebben natuurlijk energie nodig. Het is immers haast onmogelijk om zonder energie een winkel open te houden, al is het alleen maar omdat de klanten dan in het donker lopen en omdat de kassa en het beveiligingssysteem anders niet werken. Wanneer u dus een winkel wilt runnen, dient u over een energiecontract te beschikken. Maar voor welk contract kunt u nu eigenlijk het beste kiezen? Om een antwoord op die vraag te krijgen, moet u eerst weten wat het energieverbruik van de winkel is. Hieronder komt u er alles over te weten!

Hoeveel energie u verbruikt in de winkel hangt van verschillende factoren af. Zo is het van belang hoe groot de winkel is en welke apparaten er allemaal energie verbruiken. U begrijpt dus dat het gemiddelde energieverbruik van een winkel per branche enorm kan verschillen Een elektronicawinkel met veel showroommodellen zal veel meer energie gebruiken dan een kiosk. Bij de cijfers van gemiddeld verbruik per winkel wordt er overigens ook onderscheid gemaakt tussen food en non-food. Het gemiddelde verbruik van de diverse winkels is:

  • Non-food, kleine winkel tot 18 werknemers: 81 kWh per vierkante meter en 18 kubieke meter gas.
  • Non-food, grote winkel vanaf 18 werknemers: 72 kWh per vierkante meter en 8 kubieke meter gas.
  • Supermarkten: 467 kWh per vierkante meter en 16 kubieke meter gas.

Daarnaast worden er nog grote winkels zoals warenhuizen en tuincentra onderscheiden. Deze verbruiken veel meer energie per jaar. Dat komt gemiddeld uit op zo’n 100.000 kWh in een jaar.

De meeste winkels kiezen voor een zakelijke energiecontract. Alleen bij een echt kleine winkels met weinig energieverbruik is een consumentencontract voordeliger. Daarbij ligt de grens op 10.000 kWh en 5000 kubieke meter gas per vierkante meter. Zolang u daar beneden blijft met de winkel, is het verstandiger om te kiezen voor een consumentencontract.

Vaak woont een eigenaar van de winkel ook boven de winkel. In dat geval is het belangrijk om te checken of er ook sprake is van aparte aansluitingen. In dat geval dient u ook twee afzonderlijke contracten aan te vragen en dat kan belangrijk zijn bij de overweging of u al dan niet een zakelijke energiecontract wil gaan aanvragen. Overigens kunt u de BTW die u over de energie betaalt aftrekken en in sommige gevallen ook gebruik maken van Energie investeringsaftrek.

Verschil MKB en grootverbruik

Wanneer u als ondernemer een energiecontract wilt gaan afsluiten, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen hoeveel uw kantoor, winkel, restaurant of andere bedrijfsruimte eigenlijk precies verbruikt. Pas dan kunt u namelijk een weloverwogen keuze maken tussen een consumentencontract en een zakelijk contract. Bovendien zijn er van beiden ook nog eens heel veel varianten beschikbaar. Het is allereerst belangrijk om te weten of een klein-zakelijke gebruiker of een groot-zakelijke gebruiker bent. Onder de eerste vallen onder andere MKB en ZZP.

Er zijn verschillende criteria op te noemen op grond waarvan wordt bepaald of u een klein-zakelijk(MKB) of groot-zakelijk verbruiker bent.

Criteria van MKB zijn:

  • Enkel aansluitingen voor kleinverbruik. Concreet betekent dit 3 x 80 ampère of minder en ook minder dan 40 kubieke meter gas per uur.
  • Via de energieleverancier worden de kosten van het netbeheer geregeld.
  • Op basis van leveranciersmodel.
  • Er wordt een voorschotbedrag vastgesteld en op basis daarvan krijgt u een factuur.

Criteria voor grootverbruik zijn:

  • Minimaal één aansluiting die bedoeld is voor grootverbruik. Concreet houdt dit in 3x 80 ampère of meer en meer dan 40 kubieke meter gas per uur.
  • De kosten van het netbeheer worden geregeld via de netbeheerder zelf.
  • Op basis van netbeheerdersmodel
  • Er is geen sprake van een voorschotbedrag. De factuur wordt gemaakt op basis van wat u werkelijk verbruikt.

Zakelijke energie vergelijken

Om uw verbruikskosten precies te bepalen kunt u met onze handige vergelijktool uitrekenen wat uw maandelijke energiekosten zullen zijn bij verschillende energieleveranciers.

Zakelijke energie vergelijktool