Essent

essentenergielev

Essent, opgericht in 1999, is met ruim 2,5 miljoen klanten één van de grote spelers op de energiemarkt in Nederland. De energieleverancier van gas en elektriciteit maakt onderdeel uit van het energieconcern RWE Groep en bedient naast de Nederlandse markt ook de Belgische markt. Het hoofdkantoor van Essent bevindt zich in Den Bosch. Meer informatie over Essent, de tarieven en de dienstverlening lees je op deze pagina.

Meer over Essent

Uitgangspunt van Essent is een betrouwbare, betaalbare en duurzame dienstverlening te handhaven in een energiemarkt dat volop in ontwikkeling is. Op een markt met veel concurrentie en consumenten die sneller overstappen ligt de uitdaging voor Essent in het behouden van zijn marktaandeel, vergroten van de efficiëntie en het blijven investeren in de verduurzaming van energie. Essent was in 1995 het eerste energiebedrijf dat groene stroom introduceerde op de Nederlandse markt. Hoewel Essent dus aan een groene toekomst werkt, blijft het ook nog gebruik maken van conventionele energie om aan de vraag te kunnen voldoen en betaalbare marktprijs te kunnen blijven hanteren.

Tarieven Essent

Bij Essent kan je terecht voor verschillende soorten energiecontracten. De contracten zijn (grotendeels in bepaalde gevallen) duurzaam en groen van aard. De door Essent opgewekte wind- en zonne-energie komt voor 80% van Nederlandse bodem. Je hebt de keuze uit contracten met variabele tarieven, een flexibel vast contract, een drietal vaste tarieven met verschillende looptijden en een ZekerDalen tarief.

(Groene) stroom variabel

Indien je op zoek bent naar flexibiliteit en tegelijkertijd wilt profiteren van de marktwerking van de energieprijzen kan je kiezen voor (groene) stroom variabel. Het is overigens ook mogelijk deze variant met een looptijd van 1 jaar af te sluiten. De opzegtermijn voor de flexibele variant is 30 dagen.

Blijfvrij

Deze contractvariant biedt je gedurende 3 jaar een vast, laag tarief voor de stroom die je gebruikt met de vrijheid om maandelijks kosteloos op te kunnen zeggen. Bovendien krijg je 10% extra korting op je energietarief.

Zeker 1 jaar

Met Stroom Zeker 1 jaar krijg je zekerheid in je energietarief, is je energiecontract niet gevoelig voor prijsschommelingen en ben je tegelijkertijd niet te lang gebonden aan het energiecontract. Bij het 1-jarige contract krijg je bovendien €75,- korting.

Zeker 3 jaar

Stroom Zeker 3 jaar biedt zekerheid omtrent je energie-uitgaven voor de drie komende jaren. Een vast tarief, overstaphulp en een cadeaubon t.w.v. €170,- van mediamarkt behoren tot de voordelen.

Zeker 5 jaar

Kies je voor Stroom Zeker 5 jaar, heb je voor een lange periode zekerheid over je energie uitgaven. Zeker op het moment dat in de lijn der verwachting ligt dat de energieprijzen gaan stijgen kan dit een interessante optie zijn. Bovendien krijg je de ‘Nest Learning Thermostat’, slimme thermostaat t.w.v. €249,- cadeau. Ook de installatie is hierbij inbegrepen.

ZekerDalen

Om klanten aan zich te binden, beloont Essent blijvende klanten met een energietarief dat ieder jaar daalt. Deze unieke tariefvorm is mogelijk doordat klanten zich voor 5 jaar aan Essent binden. Het instapmoment is belangrijk: profiteer van lage variabele tarieven op het moment van afsluiten.

Bekijk en vergelijk hier de tarieven

Overstappen

Indien je met het idee speelt om over te stappen naar Essent, is het allereerst belangrijk te kijken in hoeverre je nog aan een eerder energiecontract bent gebonden. Essent heeft een overstapservice: dat betekent dat Essent het contract bij je huidige energieleverancier, met inachtneming van de opzegtermijn, zal opzeggen en zal zorgen voor een vloeiende overgang. Bij het overstappen naar Essent heb je een bedenktijd van 14 dagen.

Opzegtermijn en opzegboete

De opzegtermijn voor alle contracten bij Essent is 30 dagen. Alleen bij de flexibele en variabele contractvormen kan je opzeggen zonder te worden geconfronteerd met een opzegboete indien je looptijd nog niet is verstreken.

 • 1-18 maanden voor einde contractduur: €50,-
 • 18-24 maanden voor einde contractduur: €75,-
 • 24-30 maanden voor einde contractduur: €100,-
 • 30 of meer maanden voor einde contractduur: €125,-

Stap je over naar Essent en heb je nog een energiecontract waar je langer dan 6 maanden aan vast zit? Dan vergoedt Essent de opzegboete.

Algemene informatie

In dit overzicht tref je algemene informatie aan over betalingswijzen, informatie over dal- en normaaltarieven en de invloed van verhuizing op je energiecontract.

Betaling

Bij Essent kan je de energierekening op verschillende manieren betalen. Het is mogelijk de rekening te voldoen via:

 • Acceptmail
 • FINBOX
 • Automatisch incasso
 • iDEAL
 • Papieren rekening

Op welke momenten gelden de laag- en normaaltarieven?

Indien je gebruik maakt van een dubbelmeter, gelden lage- en normale tarieven afhankelijk van het tijdstip waarop je elektriciteit gebruikt. Niet in alle provincies zijn deze tijden gelijk, in Noord Brabant en Limburg zijn deze anders dan in de overige Nederlandse provincies.

Noord Brabant en Limburg

Iedere werkdag tussen 7:00 en 21:00

Rest van het Nederland

Iedere werkdag tussen 7:00 en 23:00.

Je betaalt het lage tarief buiten bovengenoemde tijden om en tijdens weekenden en feestdagen.

Verhuizing

Bij verhuizing kan je de verhuizing via het online platform ‘Mijn Essent’ eenvoudig doorgeven. Welke gegevens heeft Essent hierbij van je nodig

 • De adresgegevens
 • Datum sleuteloverdracht
 • Meterstanden oude woning
 • Meterstanden nieuwe woning (binnen 7 dagen na verhuizing)

Stroometiket

Energiebronnen

Percentage energiegebruik

Kolen

14,3%

Aardgas

13,5%

Kern

1,9%

Overig

2,1%

Wind

22,3%

Zon

0%

Water

24%

Biomassa

21,9%

Extra diensten Essent

Via ‘Mijn Essent’ kan je handig je energieverbruik inzien, je termijnbedrag aanpassen en eventueel betaalwijzen wijzigen. Daarnaast biedt Essent via de verbruiksmanager advies over je termijnbedrag en kan je via de ‘bespaarcoach’ eenvoudig inzien hoe je extra kan besparen op je energierekening. Ook biedt Essent diverse kortingen op energiebesparende producten, zoals LED-lampensets of powerbanks voor je smartphone. Ten slotte is de energieleverancier ook benaderbaar via social media, waaronder twitter en facebook.

Storingen

Is de elektriciteit uitgevallen? En lukt het niet de oorzaak van de storing te achterhalen? Bekijk eerst of de storing al bekend is bij je lokale netbeheerder op gasenstroomstoringen.nl. Indien je hiertoe geen toegang hebt of de storing is nog niet bekend, bel dan het Nationaal storingsnummer gas en stroom op 0800 – 9009.

Contactgegevens Essent

Ben je voor jouw situatie op zoek naar het antwoord op een specifieke vraag? Neem via onderstaande contactgegevens direct contact op met Essent.

 

Contactgegevens Essent

Website

Telefoon

0900 – 1550

Postadres

5211 AK Den Bosch

Openingstijden klantenservice

8:00 tot 20:00 op werkdagen en zaterdag van 9:00-13:00