Studenten en energie

Als je voor het eerst uit huis gaat, komen er veel dingen kijken bij je verhuizing. Deze historische gebeurtenis in je leven gaat namelijk gepaard met een hoop papierwerk dat je nu ineens zelf moet doen. De energierekening maakt hier in veel gevallen onderdeel van uit. Als student leef je in de meeste gevallen op budget en is het dus extra belangrijk dat je voor je energie niet teveel betaalt. Wij helpen je hier graag een handje bij.

Studenten op kamers

Als je op kamers gaat, is de kans groot dat de huurprijs inclusief is. Dit betekent dat het gas/water/licht bij de prijs inbegrepen zit. Soms kan het zo zijn dat jij en je huisgenootjes deze rekeningen moeten delen en apart moeten betalen. Vraag dit altijd na bij het aangaan van een huurcontract, zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je zelf nog moet regelen. Zo voorkom je problemen. Vraag ook bij je huisbaas na of hij weet wat voor contract hij heeft. De kans is groot dat je al jaren bij dezelfde leverancier zit en dat betekent negen van de tien keer dat er teveel betaald wordt. Door je huisbaas hiervan bewust te maken, kun je jullie allebei een hoop geld besparen door energieleveranciers te vergelijken en over te stappen.

Eigen woning

Als je een eigen woning hebt, alleen of met vrienden, moet je in veel gevallen zelf een energiecontract regelen. Het is belangrijk dat jij een energiecontract voor de beste prijzen afsluit, want het leven is al duur genoeg. Vergelijk dan ook het aanbod van de energieleveranciers en kies de beste voor jouw situatie. Bij het betrekken van je woning, is het belangrijk dat je op de eerste dag de meterstanden opschrijft. Dit is namelijk de dag vanaf wanneer jij de energie moet gaan betalen. Deze meterstanden geef je door aan je energieleverancier. Controleer achteraf ook of de energieleverancier deze standen juist heeft overgenomen.

Het kiezen van een tariefsoort

Bij het aangaan van een energiecontract heb je de keuze tussen een vast en een variabel tarief. Het is lastig om de juiste tariefsoort te kiezen als je nog nooit eerder een energiecontract hebt gehad. Bedenk daarom of je vooral ́’s avonds, ́’s nachts en in het weekend meer thuis bent en juist dán apparaten gebruikt, of dat dat juist meer doordeweeks en overdag is. Kijk voor meer info over de verschillende tariefsoorten op onze pagina ́s over gas en stroom. Het kan ook verstandig zijn om in het begin een contract voor onbepaalde tijd af te sluiten. Hier heb je dan slechts 30 dagen opzegtermijn voor en je zit er niet meteen een jaar of langer aan vast. Je hebt dan wel een variabel tarief, maar dit contract kun je dus maandelijks opzeggen en wanneer je meer inzicht hebt in je verbruikspatroon kun je dan overstappen naar een contract met een vast tarief (deze ga je dan aan voor minimaal 1 jaar).

Lengte energiecontract

Als je een energiecontract aangaat, is het belangrijk om te weten of je tijdelijk op jezelf gaat wonen, voor langere tijd of permanent uit huis gaat. Als je bijvoorbeeld anti-kraak gaat wonen, is het belangrijk om te weten of je voor adreswijzigingen moet betalen bij je leverancier. Dit kan namelijk flink aantikken als je om de zoveel maanden een ander stekkie moet vinden.

Termijnbedrag

Als je een energiecontract afsluit, betaal je in Nederland maandelijks hetzelfde bedrag. Als je nieuw in een woning trekt, wordt dit gebaseerd op het verbruik van de woning in het verleden. Dit bedrag dat je maandelijks betaalt, wordt na een jaar rechtgetrokken. Je geeft dan je meterstanden door, er wordt berekend wat je werkelijke verbruik is geweest en dit wordt verrekend met wat je gedurende het jaar betaald hebt. Dan kan het zo zijn dat je te weinig betaald hebt; je moet dan bijbetalen. Als je in dit jaar meer betaald hebt dan je daadwerkelijk verbruikt hebt, krijg je geld terug. Tip: als je ervoor zorgt dat je termijnbedrag iets hoger is dan je werkelijke verbruik, voorkom je niet alleen negatieve verrassingen, maar heb je na een jaar ook een leuke bonus. Bijvoorbeeld voor een welverdiend uitje of om veilig en verstandig weg te zetten als appeltje voor de dorst. Maar maand in maand uit veel te veel betalen is met een beperkt budget misschien ook niet z ́n slim idee. Ga daarom altijd verstandig met je energieverbruik om en kijk na een maand of drie eens hoe jouw verbruik tegenover je termijnbedrag staat. Vaak kun je het termijnbedrag zelf aanpassen, maar je kan ook gewoon even bellen met de klantenservice van je energieleverancier. Houdt hierbij trouwens ook rekening met de seizoenswisselingen; in de winter stook je meer en je hebt dan ook langer het licht aan staan dan in de zomer en je hebt dan ook langer het licht aan staan.

Stage in het buitenland

Als je een kamer of woning hebt en je gaat voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage, dan loopt je energiecontract gewoon door. Zorg er dan ook voor dat je alle stekkers uit het stopcontact haalt en dat alles zo min mogelijk energie gebruikt. Op deze manier krijg je aan het einde van het jaar waarschijnlijk geld terug.

Besparen

Sowieso is het belangrijk om te weten wat onbewust je energieverbruik kan verhogen en hoe je dit verbruik zo laag mogelijk kan houden. De stekkers uit het stopcontact halen is belangrijk als je voor langere tijd weggaat, maar ook zeker als je slaapt of als je niet thuis bent of apparaten voor langere tijd niet gebruikt. Want als je de hele dag thuis bent maar de waterkoker niet gebruikt, waarom zou je dan de stekker in het stopcontact laten zitten? En denk ook eens aan je mobieltje die de hele nacht in het stopcontact zit. Je apparaten blijven op deze manier namelijk gewoon stroom gebruiken, ook al staan ze niet aan. Als je dit van alle apparaten in je woning optelt, kan dit aanzienlijk schelen. Denk je hier niet altijd aan? Dan kun je ook timers kopen die je tussen het stopcontact en de stekker plaatst. Hierop stel je dan een tijdsvak in waarin de stekker aan staat. Kijk voor nog meer tips om te besparen op onze pagina over energie besparen.