Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteits- en gasverbruik vormen samen het energieverbruik van een woning. In dit artikel gaan we in op het elektriciteitsverbruik. De hoogte van het verbruik is afhankelijk van vele factoren. Bijvoorbeeld het aantal bewoners, gedrag en de verschillende (huishoudelijke) apparaten in een woning. Natuurlijk wil je het liefst zo min mogelijk elektriciteit verbruiken en daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in je eigen verbruik. Hoe hoog is je elektriciteitsverbruik? Welke apparaten verbruiken (onnodig) veel elektriciteit? Hoe kan je elektriciteit besparen? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het elektriciteitsverbruik in jouw woning.

Wat is elektriciteitsverbruik precies?

Elektriciteitsverbruik is ook wel de hoeveelheid verbruik van stroom van elektrische apparaten. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Een kilowatt staat gelijk aan 1.000 watt. Een kWh staat voor het gemiddeld verbruiksvermogen in een uur. Een apparaat wat bijvoorbeeld 500 watt verbruikt, verbruikt 0,5 kWh per uur dat het aan staat. De elektriciteitskosten verschillen per energieleverancier. Het gemiddelde ligt dit rond de €0,22 per kWh. In het geval van het apparaat dat 500 watt verbruikt, kost deze dus ongeveer €0,11 per uur.

Elektriciteitsverbruik in jouw woning

Het elektriciteitsverbruik in een woning is onder andere afhankelijk van de apparaten in huis. Hier valt dan ook meestal veel te besparen. Heb je veel oude en onzuinige apparaten in huis? Dan kan het al veel schelen om deze te vervangen. Naast het aantal apparaten in huis is het elektriciteitsverbruik natuurlijk ook afhankelijk van het aantal personen en hun gedrag. Zo verbruikt een nieuwe, zuinigere televisie die de hele dag aanstaat meer stroom dan een ouder model dat bijna nooit aan staat. Om een inschatting te maken van het gemiddelde elektriciteitsverbruik in een woning wordt er gekeken naar het aantal personen in een huishouden.

Wat is het gemiddelde elektriciteitsverbruik in mijn woning?

Het aantal personen in een huishouden is voor een groot deel bepalend voor het elektriciteitsverbruik. Hoe meer personen in een huis, hoe meer apparaten er worden gebruikt en dus hoe meer elektriciteit. Onderstaande tabel geeft het gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar weer, afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. De cijfers zijn afkomstig van het Nibud.

Aantal personen in een huishouden

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Kosten per maand, uitgaand van een gemiddeld tarief van €0,22

1

1.925 kWh

€ 36

2

3.005 kWh

€ 56

3

3.605 kWh

€ 67

4

4.155 kWh

€ 77

5

4.375 kWh

€ 81

6

4.385 kWh

€ 81

Gemiddeld per huishouden

2.990 kWh

€ 56

Let er wel op dat de bovenstaande cijfers een gemiddelde zijn. Een huishouden waarin er bijvoorbeeld altijd wel iemand thuis is verbruikt meer elektriciteit dan een huishouden waarin er overdag vaak niemand thuis is. Hoe vaak en hoe lang de personen thuis zijn bepalen dus voor een groot deel de hoogte van het elektriciteitsverbruik in een woning.

Hoe hoog is het elektriciteitsverbruik van mijn apparaten?

Het elektriciteitsverbruik per apparaat verschilt natuurlijk per soort. De grootverbruikers zijn over het algemeen de apparaten die koelen of verwarmen en de apparaten die altijd aan staan. Met uitzondering van een moderne koelkast met energielabel A+++, die gemiddeld slechts 150kWh per jaar verbruikt. Een keramische, inductie of elektrische kookplaat verbruiken daarentegen in verhouding wel veel elektriciteit. Op jaarbasis is het verbruik per apparaat erg afhankelijk van het gebruik. Zo heeft een waterkoker bijvoorbeeld een groot vermogensverbruik (ongeveer 1700 – 2400 kWh), maar staat deze niet altijd aan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de wasmachine en de droger of een föhn. Ook kunnen dezelfde type apparaten verschillen in het elektriciteitsverbruik. Zo verbruikt een nieuwe en zuinige wasmachine minder stroom dan een ouder model. Wil je energiezuinigere apparaten in huis? Dan raden wij je aan te letten op het energielabel. Hoeveel jouw elektrische apparaten precies verbruiken is na te gaan door het vermogen in kWh te achterhalen en te bepalen hoeveel uur dit apparaat aan staat.

Hoe kan ik mijn elektriciteitsverbruik verminderen?

Het elektriciteitsverbruik in huis is afhankelijk van meerdere factoren. Sommige factoren zoals het aantal personen in een huishouden kunnen niet zo eenvoudig worden veranderd, maar factoren zoals het type apparaat en het aantal apparaten die op een dag aan staan bijvoorbeeld wel. Is je elektriciteitsverbruik meer dan gemiddeld dan kan dat bijvoorbeeld te maken hebben met (veel) oude apparaten in huis. Oude apparaten verbruiken simpelweg meer elektriciteit dan nieuwe apparaten. Vervang deze dus als je het elektriciteitsverbruik in jouw huis wil verminderen. Dit geldt ook voor het vervangen van gloei- en halogeenlampen met ledlampen! Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 85% procent minder elektriciteit dan halogeenlampen.

Let op je verbruiksgedrag en bespaar elektriciteit!

Een andere tip om je elektriciteitsverbruik te verminderen is door te letten op het verbruiksgedrag in huis. Apparaten die aan staan gebruiken gewoonweg meer elektriciteit dan apparaten die uit staan. Let er dus op dat je het licht uit doet, de televisie uit zet en opladers uit het stopcontact haalt. Daarnaast is het aan te raden om de stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die je niet gebruikt.

Bewust worden van je elektriciteitsverbruik

Zuinig omgaan met elektrische apparaten is een belangrijk onderdeel van bewust verbruiksgedrag. Was bijvoorbeeld op lage temperaturen en alleen met een volle trommel. Gebruik een waslijn in plaats van de wasdroger. Probeer de vriezer regelmatig te ontdooien en de vrieslades zo goed mogelijk te vullen. Een volle vrieslade betekend minder lucht dat gekoeld hoeft te worden. Het ontdooien van de vriezer helpt ijslaagjes te voorkomen. IJslaagjes in de vriezer zorgen er namelijk voor dat de vriezer veel harder moet werken om goed te vriezen, wat resulteert in meer elektriciteitsverbruik. Dat willen we natuurlijk niet!

Hieronder staan de handige tips om elektriciteit te besparen nog één keer op een rijtje.

Tips om elektriciteit te besparen

  1. Gebruik een waslijn in plaats van de droger
  2. Was alleen als de trommel vol zit
  3. Vervang oude apparaten voor nieuwe, energiezuinige apparaten
  4. Vervang gloeilampen voor ledlampen
  5. Was op lagere temperaturen
  6. Zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact
  7. Voorkom ijslaagjes in je vriezer; ontdooi deze dus regelmatig!