Netbeheerder Enexis

Netbeheerder Enexis logo

Enexis is een grote speler op de Nederlandse markt. Ze zijn netbeheerder in het noorden en zuiden van het land en verantwoordelijk voor de gas- en elektriciteitstoevoer van meer dan drie miljoen huishoudens in Nederland.

Over Enexis

Voor de geschiedenis van Enexis moeten we naar Essent, Enexis Netbeheer was namelijk tot 2009 onderdeel van Essent. Essent is voor oorsprong een Duits bedrijf, opgericht in 1999 en actief op zowel de Nederlandse als de Belgische markt. Vanaf 2009 is Enexis zowel financieel, organisatorisch als juridisch zelfstandig en afgescheiden van Essent. De reden hiervoor lag in wetgeving die ervoor zorgde dat bepaalde taken door verschillende bedrijven moet worden uitgevoerd. Hierdoor werd Enexis onafhankelijk van Essent en het bedrijf heeft dan ook een eigen Raad van Commissarissen.

De naam Enexis is een samenstelling van de woorden: ENErgiedistributie, X van axis (ofwel: schakel), en InfraStructuur. Enexis Netbeheer beheert zowel een deel van het elektriciteitsnetwerk als van het gasnetwerk in Nederland. Het bedrijf is vooral actief in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies zijn ze verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van transport- en distributienetten voor gas en elektriciteit.

Gas netbeheerder van Enexis in 2020

Gas netbeheerder van Enexis in 2020

Duurzaamheid

Enexis is druk bezig met verduurzaming van hun bedrijf. Voor duurzame energie wordt nu al gewerkt met bijvoorbeeld zonnepanelen, daarnaast wordt het gebruik van slimme meters gestimuleerd. Het doel is om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Hiermee moet de CO2-uitstoot worden beperkt. Om alternatieven te vinden voor aardgas wordt samengewerkt met gemeenten, woningcorporaties en verschillende andere partijen.

Informatie en contact Enexis
Telefoon 088 857 70 00
E-mail Contactformulier