Voorkom afsluiting van gas en licht

Prettig wonen betekent gebruik kunnen maken van energie. Er zijn gelukkig een aantal zaken waar je goed op kunt letten, om te voorkomen dat je in de vervelende situatie van afsluiting terechtkomt.

Energie vergelijken

Afsluiting door de energieleverancier

Wat door veel mensen vaak door elkaar wordt gehaald, is door wie je precies wordt afgesloten van energie. Je kunt namelijk afgesloten worden door je energieleverancier of door de netbeheerder.

In het geval van afsluiting door de energieleverancier, is er vaak sprake van een betalingsachterstand. Bij een mogelijke wanbetaling mag de energieleverancier vervolgens de energie afsluiten. Echter, dit zal niet ineens gebeuren. De energieleverancier moet dan eerst een herinneringsbrief aan je versturen. Reageer je hier niet op, dan volgt er soms ook nog een aanmaning. Maar dit hoeft niet, in principe mag de energieleverancier nadat hij niks hoort op de herinneringsbrief je afsluiten van energie.

Een andere reden tot afsluiting vanuit de energieleverancier is wanneer er sprake is van fraude, zoals bij het saboteren van een meter of het illegaal aftappen van energie. De energieleverancier zal bijvoorbeeld de meter dan verwijderden en aangifte doen bij de politie.

Afsluiting door de netbeheerder

Een ding is zeker, elke aansluiting moet aangemeld zijn bij een energieleverancier. Doe je dat niet, dan gebruik je dus eigenlijk energie waar je niet voor betaalt. In principe is het dan ook zo dat zodra er bij de netbeheerder geen energieleverancier bekend is, het wettelijk verplicht is om de energie af te sluiten.

Wanneer je een geldig contract heb met een energieleverancier, zou je een EAN-code van aansluiting in bezit moeten hebben. Deze vind je bijvoorbeeld op de jaarafrekening van je energieleverancier.

De grootste reden waarom een netbeheerder energie afsluit, is dus wanneer er sprake is van bovenstaande situatie waarbij er geen energieleverancier bekend is op jouw adres. De netbeheerder zal je hierover een brief sturen. Na de brief die het einde van de levering toelicht, heb je nog tien dagen om actie te ondernemen. Na zo’n 20 dagen zal de netbeheerder dan langs je woning komen om de energie fysiek af te sluiten. Ben je net verhuisd naar een nieuwe woning? Dan dien je het energiecontract op jouw naam te zetten. Als je dit niet doet of te laat, dan mag de netbeheerder je ook afsluiten. Ten alle tijden moet de netbeheerder wel van te voren waarschuwen voordat hij dit doet.

Een netbeheerder mag ook afsluiten indien zich een gevaarlijke situatie voordoet, maar zal dit wel altijd moeten communiceren naar de bewoner(s).

Energierekeningen op tijd betalen

Verder is het natuurlijk van groot belang dat je je energierekeningen op tijd betaalt. Ben je het een keer vergeten, dan ontvang je een herinneringsbrief en vaak daarna nog een aanmaning. Wanneer er geen betaling ontvangen wordt, sluit de energieleverancier je energie af. Periodieke netbeheerkosten worden ook via de energieleverancier betaalt.

Heb je echt moeite met het (tijdig) betalen van je rekeningen? Dan is het handig om contact op te nemen met je energieleverancier en hen hiervan op de hoogte te stellen, wellicht is het dan mogelijk om een betalingsregeling te treffen.

Dit geldt ook wanneer je al schulden hebt, misschien is er dan een afspraak mogelijk waarbij je je schuld in termijnen kunt terugbetalen. Wanneer je hier schriftelijk (via brief of mail) contact over hebt met de energieleverancier heb je de afspraken meteen bevestigd op papier.

Kom je er echt niet uit met het betalen van je rekeningen en/of een schuld die je hebt lopen, schakel dan hulp in van een schuldhulpverleningsinstantie. De energieleverancier heeft het recht je na 1 herinneringsbrief al af te sluiten van energie als je je rekeningen niet betaalt. Kun je echter aantonen dat je bij een schuldhulpverlener heeft aangevraagd of wanneer je een betalingsregeling hebt getroffen, dan mag dit niet. Het contact met een schuldhulpverleningsinstantie is daarom dus heel belangrijk.

Een voorbeeld daarvan is ook dat openstaande nota’s bijvoorbeeld in een schuldsaneringsregeling opgenomen kunnen worden. Dit dient dan als bewijs om naar je energieleverancier of netbeheerder te versturen. Ben je al afgesloten door schulden, dan is een dergelijk bewijs nog één van de weinige manieren om weer aangesloten te worden. Vaak wijst een energieleverancier bij het versturen van de eerste herinneringsbrief al naar een schuldhulpverleningsinstantie, hierbij staat ook een datum vermeld wanneer je dit uiterlijk moet hebben gedaan.

Is er dus sprake van een betalingsachterstand dien je dus altijd, heel logisch: te betalen, maar lukt dan niet dan dien je een betalingsregeling zien te treffen of een schuldhulpinstantie in te schakelen om afsluiting van energie te voorkomen.

Verhuizen

Zoals eerder al genoemd, moet je bij verhuizen het energiecontract op jouw naam zetten. Let op dat dit tijdig gebeurt. Het afsluiten van een energiecontract na de sleuteloverdracht mag, want je betaalt dan met terugwerkende kracht voor de energie die je vanaf het begin gebruikt. Maar het is handiger dit verder van te voren te regelen. Dit kan al zo’n 3 maanden voor de sleuteloverdracht. Als je nog geen exacte datum weet, kun je vaak ook een geschatte overdrachtsdatum opgeven. Je kunt dan later nog bellen of mailen met je energieleverancier over de daadwerkelijke datum dat je de sleutel ontvangt. Door dit tijdig te regelen, voorkom je een hoop stress tijdens je verhuizing.

Wanneer je je aanmeld bij een energieleverancier, wordt het contract dat je afgesloten hebt door de energieleverancier bevestigd in het Centraal Aansluitingenregister. Vaak zijn er een aantal dagen nodig voordat je aanvraag verwerkt wordt. Pas als je contract in het register bevestigd is, wordt je contract geldig en kun je niet afgesloten worden.

Spoedaanmelding

Wanneer je vergeten bent op een herinneringsbrief te reageren of om een energiecontract af te sluiten en de eindtijd gaat opeens wel heel hard naderen, dan kun je een spoedaanvraag doen bij een energieleverancier. Er zijn namelijk energieleveranciers die binnen 1 of 2 dagen de levering al laten ingaan, maar wees alert, want dit is niet bij elke leverancier zo.