Afgesloten van gas en licht

Gelukkig is het niet ineens zo dat je afgesloten wordt van energie, maar het kan natuurlijk wel voorkomen dat je om wat voor reden dan ook in een dergelijke situatie belandt. In de volgende situaties kan dit het geval zijn:

 • Wanneer je, je energierekeningen niet betaalt hebt.
 • Op het moment dat er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 • Er sprake is gebleken van fraude of misbruik. Denk bijvoorbeeld aan het illegaal aftappen van energie of een gasmeter waarmee geknoeid is.
 • Wat minder heftig: wanneer je hier zelf om verzocht hebt, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen.
 • Energie vergelijken

  Rekening niet betaalt? Wordt ik nu direct afgesloten van energie?

  Zoals gezegd, is het niet zomaar ineens dat je van energie wordt afgesloten. Betaal je je rekeningen namelijk niet, dan krijg je alsnog eerst een betalingsherinnering. Als je dan nog niet betaalt, ontvang je een aanmaning. In dat geval heb je nog steeds de mogelijkheid om alsnog te betalen of om een betalingsregeling te treffen met de leverancier.

  Onderneem je vervolgens nog geen actie en neem je ook geen stappen om hulp te zoeken wanneer je je rekeningen niet kunt betalen (bijvoorbeeld door contact op te nemen met een schuldhulpverlener) dan zal de energieleverancier het contract eenzijdig opzeggen.

  Je contract wordt eenzijdig opgezegd door de energieleverancier

  Op het moment dat de energieleverancier je contract opzegt, zul je een brief ontvangen genaamd: ‘einde levering’. Vanaf dit moment heb je samen met je energieleverancier nog tien dagen de tijd om samen tot een oplossing te komen.

  Een andere optie is om in deze periode middels een spoedaanvraag over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar dit houdt dan uiteraard wel in dat je rekeningen bij de vorige leverancier open blijven staan. Besluit je in deze periode alsnog niks te doen, dan komt de netbeheerder na twintig dagen langs om vervolgens de energie fysiek af te sluiten.

  Energieleverancier of netbeheerder?

  In het geval van wanbetaling, fraude of misbruik wordt je energiecontract beëindigd door de energieleverancier.

  Wanneer er sprake is van een onveilige situatie of als er geen energieleverancier bekend is, dan komt de netbeheerder in actie.

  Dit betekent in beide gevallen dat je zonder gas en elektriciteit komt te zitten. Als je je bevindt in een onveilige situatie, dan wordt de energie meestal uit voorzorg afgesloten om jouw veiligheid en die van je omgeving te waarborgen.

  Uitzonderingen

  Of het nu zomer of winter is, energie en gas wordt afgesloten in het geval er sprake is van één van de bovenstaande situaties. De enige uitzondering hierop is wanneer er sprake zou zijn van meerdere dagen vorst, de afsluiting wordt dan uitgesteld.