Jaarafrekening energie

De jaarafrekening is een overzicht van jouw energieverbruik over een bepaald jaar. Iedereen met een aansluiting op het energienet krijgt deze nota jaarlijks toegestuurd van de energieleverancier. Op basis van de jaarafrekening moet je vaak geld bijbetalen of krijg je juist geld terug. Lees hier meer over de samenstelling van de jaarafrekening.

Opbouw jaarafrekening

Je ontvangt de jaarafrekening binnen 8 weken na het doorgeven van de meterstanden van de 12e maand. Dit moment is afhankelijk van de aansluitingsdatum op het energienet en niet van het kalenderjaar. Niet iedereen ontvangt de jaarafrekening dus op hetzelfde moment. Bij veel energieleveranciers is het tegenwoordig mogelijk om de jaarafrekening digitaal in te zien en soms wordt er zelfs geen papieren jaarafrekening meer verstuurd. Een jaarafrekening is zeer uitgebreid en biedt informatie over hoeveel gas en stroom je verbruikt hebt, welke tarieven je daarvoor betaalt en hoeveel voorschot je betaalt hebt. Op de pagina opbouw energienota kun je precies lezen hoe de jaarafrekening is opgebouwd.

Meterstanden

De informatie op de jaarrekening wordt samengesteld op basis van jouw meterstanden. Er zijn een aantal manieren waarop deze meterstanden geregistreerd worden:
  • Je hebt een slimme meter die de informatie automatisch doorstuurt naar de netbeheerder
  • Er komt een meteropnemer langs om de standen te verzamelen
  • Je geeft de meterstanden door via het internet, telefonisch of via een meterkaart van de energieleverancier
Wanneer je de meterstanden niet op tijd doorgeeft, dan wordt er voor de jaarafrekening uitgegaan van een schatting van het verwachte energieverbruik. Dit staat dan aangegeven op de jaarafrekening. Bij een geschatte jaarafrekening kun je contact opnemen met jouw energieleverancier, wellicht staat deze een correctieverzoek toe.

Jaarafrekening controleren

Het is belangrijk om de jaarafrekening altijd even te controleren. Dit doe je door de meterstanden en grootte van de elektriciteitsaansluitingen die op de nota vermeld staan te controleren met de gegevens die jij hebt doorgegeven. Wanneer je iets ontdekt wat niet klopt dien je allereerst contact op te nemen met jouw energieleverancier of in het geval van een overstap de energieleverancier die op dat moment de meterstanden heeft genoteerd. Deze zal de zaak inkijken. Ben je niet tevreden met de afhandeling? Dien dan een officiële klacht in bij de energieleverancier via een bezwaarbrief en stel een termijn voor een oplossing. Mochten jullie er dan nog niet uitkomen, dan kun je terecht bij de Geschillencommissie Energie en Water. Wanneer je niet tevreden bent over de afhandeling van de jaarafrekening of vindt dat de tarieven van jouw energieleverancier te hoog zijn, dan kun je natuurlijk eenvoudig overstappen naar een andere aanbieder.

Betaling jaarafrekening

De energieleverancier zal op de jaarafrekening duidelijk aangeven of jij geld terug krijgt of juist nog moet bijbetalen en hoe dit afgehandeld gaat worden. Wanneer je te veel betaald hebt zal de energieleverancier dit bedrag meestal verrekenen met de eerstvolgende termijn die je moet betalen. Staat er op jouw jaarafrekening dat je moet bijbetalen? Dan komt dit doordat je maandelijks een te laag voorschotbedrag hebt betaald. Dit probleem komt nu jaarlijks nog bij veel huishoudens voor, maar de nieuwe slimme meters moeten dit gaan voorkomen. Wanneer je problemen hebt om deze openstaande jaarafrekening direct af te betalen kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de energieleverancier om een betalingsregeling af te spreken. Zo voorkom je afsluiting van het energienet.

Minder verbruik maar meer betalen

en groot deel van de jaarafrekening bestaat niet uit de kosten die jij daadwerkelijk gemaakt hebt voor het gebruik van stroom en gas. Je moet als consument namelijk ook overheidsheffingen betalen en daarnaast rekent de netbeheerder kosten voor de aansluiting op het energienet. Door deze overige kosten kan het gebeuren dat je minder energie hebt gebruikt dan in voorgaande jaren, maar toch moet bijbetalen op de energierekening. Deze kosten kunnen namelijk jaarlijks onafhankelijk van jouw verbruik stijgen.