Je komt ze steeds vaker tegen, slimme thermostaten. Erg handig als ondersteuning om energie te besparen. Slimme thermostaten maken het leven makkelijker. Ze zijn op afstand te bedienen en leren je leefpatroon kennen. Dankzij een slimme thermostaat kun je onnodig stoken voorkomen, wat gunstig is voor je energiebesparing.
Op deze pagina wordt uitgelegd wat een slimme thermostaat is, hoe een slimme thermostaat werkt en wat je er allemaal mee kan. Daarnaast hebben wij verschillende slimme thermostaten voor jou onder de loep genomen.
Wat is een slimme thermostaat?
Het grote verschil tussen een ‘ouderwetse’ en een slimme thermostaat is dat een slimme thermostaat op afstand bediend kan worden en zich aanpast aan het leefpatroon van de bewoners. Het grootste voordeel van een slimme thermostaat is dat deze ervoor zorgt dat er minder energie verspild wordt in jouw woning, wat kan zorgen voor een lagere energierekening! Dankzij de besparing op je energiekosten is de investering in een slimme thermostaat in de meeste gevallen binnen twee jaar tijd alweer terugverdiend. Daarnaast verhoogd een slimme thermostaat ook het wooncomfort, want je kunt altijd thuiskomen en wakker worden in een verwarmd huis.
Hoe werkt een slimme thermostaat?
Slimme thermostaten zijn verbonden met de cv-ketel en het wifi netwerk. Hierdoor kun je een slimme thermostaat en zo ook je cv ketel op afstand bedienen. Bovendien beschikt een slimme thermostaat over meerdere handige functies die je helpen met het besparen van energie.
Wat kan een slimme thermostaat?
Er zijn verschillende slimme thermostaten op de markt met verschillende functies. De meeste slimme thermostaten beschikken over de volgende functies:
Klokfunctie
Aanwezigheidsdetectie
Zoneregeling
Aan/uit schakelen van apparaten en het detecteren van slaapverbruik
Op afstand bestuurbaar
Klokfunctie
De klokfunctie van een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat weet wanneer de cv-ketel moet starten. Op deze manier kun je altijd thuiskomen of wakker worden in een verwarmd huis. Daarnaast zorgt de klokfunctie ervoor dat de verwarming op een bepaald moment uit gaat. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen of ’s ochtends voordat je het huis verlaat. Dankzij een slimme thermostaat met klokfunctie hoef er niet meer aan te denken om de verwarming uit te draaien.
Aanwezigheidsdetectie
Slimme thermostaten met een bewegingssensor detecteren wanneer iemand wel of niet in een ruimte is. Op deze manier kan de verwarming automatisch worden bijgesteld. De bewegingssensor herkent bovendien het verschil tussen mensen en huisdieren. Wel zo handig natuurlijk! Sommige modellen kunnen dankzij Geofencing aan het signaal van je smartphone herkennen waar je bent en op deze manier pas beginnen met verwarmen op het moment dat je bijna thuis bent.
Zoneregeling
Zoneregeling is een functie waarmee je verschillende warmtezones kan instellen en beheren in een woning. Onder een zone kunnen bijvoorbeeld een of meerdere kamers vallen, afhankelijk van jouw instellingen. Dankzij zoneregeling kun je ervoor zorgen dat de kamers die niet of nauwelijks worden gebruikt ook niet onnodig worden verwarmd.
Aan/uit schakelen van apparaten en het detecteren van slaapverbruik
In combinatie met slimme stekkers is het mogelijk om elektrische apparaten op afstand aan- of uit te schakelen. Een ander voordeel van deze functie is dat een slimme thermostaat op deze manier het slaapverbruik van elektrische apparaten kan detecteren.
Op afstand bestuurbaar
Een van de handigste functies van een slimme thermostaat is dat deze op afstand te besturen is, bijvoorbeeld via je smartphone. Zo kun je altijd en overal je thermostaat bedienen en heb je geen zorgen meer over de vraag of je nou wel of niet de verwarming had uitgedraaid toen je de deur uit ging.
Hoe installeer je een slimme thermostaat?
Het is aan te raden om de installatie van je slimme thermostaat over te laten aan een installateur. Op deze manier weet je zeker dat je slimme thermostaat goed wordt geïnstalleerd. Uiteraard kun je ook zelf je slimme thermostaat installeren, mits je hier een beetje handig mee bent.
Welke slimme thermostaat moet ik kiezen?
Uiteindelijk hangt de keuze voor jouw slimme thermostaat af van je eigen situatie. Heb je een regelmatig ritme? Een zelflerende slimme thermostaat leert je leefpatroon kennen en past zich daarop aan. Bij een vast ritme werkt dit dus goed. Heb je juist geen vast ritme? Dan is het handig om je thermostaat op afstand te kunnen bedienen of laten bedienen dankzij Geofencing. Gebruik je een of meerdere kamers in je woning eigenlijk bijna niet? Kies dan voor een slimme thermostaat met zoneregeling. Op deze manier hoef jij je niet meer druk te maken over onnodige verwarming in deze kamers.
Slimme thermostaten met elkaar vergeleken
Omdat er verschillende slimme thermostaten op de markt zijn hebben wij voor jou in willekeurige volgorde een overzicht gemaakt van de bekendste slimme thermostaten en hun opties.
Toon Thermostaat
Toon is de slimme thermostaat van Eneco. Deze slimme thermostaat is zelflerend en te verbinden met alle cv-ketel types. Daarnaast beschikt Toon standaard over wifi en kan deze slimme thermostaat gebruik maken van Geofencing. Een klein nadeel van Toon is dat je een maandelijks abonnement van €3,50 nodig hebt om gebruik te kunnen maken van alle functies. Dit abonnement is wel maandelijks opzegbaar en geeft een uitgebreid inzicht in je energieverbruik en handige bespaartips.
Nest Learning Thermostaat
De nest thermostaat is de slimme thermostaat van Google en één van de populairste slimme thermostaten in Nederland. Nest werkt samen met alle cv-ketels. Uiteraard is de Nest Learning thermostaat op afstand te bedienen met de Nest App en met spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant. Sommige gebruikers geven aan moeite te hebben met de installatie. Dit kan als een nadeel worden gezien. Het inschakelen van een installateur is in dit geval een goede oplossing.
Nefit Easy Thermostaat
De Nefit Easy is de slimme thermostaat van Nefit. Deze slimme thermostaat is zelflerend, beschikt over een klokprogramma, aanwezigheidsdetectie en is te gebruiken met alle type cv-ketels. De Nefit Easy is mooi vormgegeven in een volledig touchscreen. Ook kun je de Nefit Easy met de app op afstand bedienen via je smartphone of tablet. De Nefit Easy is vrij groot van formaat, wat als een nadeel kan worden gezien.
Honeywell Evohome
De Evohome is een van de slimme thermostaten van Honeywell. Deze slimme thermostaat is naast de gebruikelijke functies in staat om de temperatuur te regelen per kamer of zone, tot wel 12 verschillende verwarmingszones. Op deze manier zijn de gebruikte kamers altijd op een aangename temperatuur en worden de ongebruikte kamers niet onnodig verwarmd. Een nadeel van de Honeywell Evohome is de hoge aanschafprijs: vanaf €299,-.
Netatmo Thermostaat
De netatmo Thermostaat is voordelig geprijsd in vergelijking met andere slimme thermostaten en is beschikbaar voor alle soorten cv-ketels. Deze slimme thermostaat is zelflerend en gemakkelijk op afstand te bedienen via de gratis App. Je kan de Netatmo thermostaat ook bedienen via een spraak assistent. De Netatmo thermostaat is volledig draadloos. Dit is aan de ene kant een voordeel, maar aan de andere kant een nadeel omdat deze slimme thermostaat op batterijen werkt. Een ander nadeel is dat je een draadloze module nodig hebt om de Netatmo te bedienen via de app.