Energieveilingen

Energieveilingen kunnen voordelig zijn. Meestal lijken ze dat in ieder geval wel. Maar vaak kun je zelf nog meer besparen door zelf een energieleverancier te kiezen. Het is belangrijk om te weten wat energieveilingen eigenlijk zijn en waar je op moet letten bij het meedoen aan de collectieve inkoop van energie.

Energieveilingen

De ‘veiling’ in de naam zegt het al: bij een energieveiling komen er een aantal energieleveranciers samen. Verschillende mensen schrijven zich hiervoor in en wordt er één aanbod gedaan voor energie met de laagste prijzen, door één leverancier. Op basis van dit aanbod, maak jij je definitieve keuze. Voor zo ́n veilling wordt er eigenlijk energie ‘collectief ingekocht’. Doordat veel mensen zich hiervoor inschrijven, kan er een lagere prijs afgesproken worden. Dit wordt ook wel ‘collectieve inkoop’ of ‘energiecollectief’ genoemd. Besef je dat dit bod geen aanbod voor jou persoonlijk is en dus niet per se voor jou de voordeligste optie hoeft te zijn. Daarnaast doen er meestal slechts enkele energieleveranciers mee. De korting die hier wordt aangeboden, komt meestal ook met specifieke voorwaarden. Verder moet je je beseffen dat er bij energieveilingen niet veel aandacht besteed wordt aan de voorwaarden van leveranciers of de kwaliteit daarvan, maar er meestal puur en alleen naar de prijs gekeken wordt.

Niet per se de goedkoopste optie

Als het aankomt op energieveilingen, komt er een stuk meer bij kijken dan je zou verwachten. Het vergt bijvoorbeeld veel organisatie, wat natuurlijk ook de nodige kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn de organisatoren niet onafhankelijk, want zij verdienen geld aan de veiling. Ook is de vraag of het ‘laagste bod’ wel werkelijk het laagst mogelijke bod is en niet het bod van de leverancier die bereid is de hoogste vergoeding aan de organisator te betalen. Belangrijk om te weten is ook dat je soms voor energiecollectieven verplicht bent om een lidmaatschap af te sluiten die je per jaar al snel een paar tientjes kosten.

Opzeggen veilingcontract

Je ‘normale’ contract kun je meestal vroegtijdig opzeggen als je daarvoor een opzegvergoeding betaalt. Het kan dan zo zijn dat je eventuele kortingen of welkomstpremies moet terugbetalen. Bij contracten die via energieveilingen zijn afgesloten, werkt dit precies zo. Pas daarom op met het te vroeg opzeggen van je contract. Kijk op onze pagina over overstappen voor meer info hierover.

Wees kritisch

Met het meedoen aan een energieveiling is in principe niets mis, want het is altijd vrijblijvend en je kunt zo bekijken wat het aanbod is. Wel is het belangrijk dat je een kritische houding hebt. Bekijk goed welke leveranciers er wél meedoen en vergelijk het aanbod ook met het aanbod op een energievergelijker om te zien waar je écht het goedkoopste uit bent.

Regelgeving

Voor energieveilingen of collectieve inkoop zijn geen speciale wetten of regels. Zoals wanneer je een product koopt in een winkel of online, moet ook bij energieveilingen voor jou duidelijk zijn wat het product is waarvoor je je inschrijft en wat de voorwaarden zijn die daaraan vast zitten. Ook mag iedereen die dat wil zomaar een energieveiling organiseren. Zo organiseren bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis, de ANWB en de Consumentenbond ook collectieve inkoop. Meer besparen via een vergelijkingssite. Er zijn veel vergelijkingsmogelijkheden op het internet, zoals onze eigen energievergelijker. Omdat hier weinig kosten voor gemaakt hoeven te worden, betaal jij uiteindelijk minder als je overstapt via een vergelijkingswebsite. Andere bijkomende voordelen zijn dat je zelf je leverancier kan kiezen en ook zelf mag bepalen wat de datum van overstappen is.

ACM

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) vindt dat energieveilingen goed zijn voor de markt. Het stimuleert de concurrentie doordat er meer mensen overstappen. Er zijn verschillende organisaties die jaarlijks veilingen organiseren. Deze veilingen worden in de gaten gehouden door de ACM, sinds deze in 2014 berichten kreeg dat ze niet goed verliepen. De ACM houdt in de gaten of de concurrentie goed verloopt en of de veilingen doen wat ze beloven en de consument dus wel echt voordeel heeft door eraan mee te doen. Mocht er iets niet goed gaan, dan grijpt de ACM in. Zoals bijvoorbeeld in juni 2015, toen zijde organisatoren van veilingen op de vingers heeft getikt nadat RTLNieuws ontdekte dat de organisatie de prijzen omhoog hield door het vaststellen van een minimumprijs.