Gas / licht aansluiting aanvragen

Om gebruik te kunnen maken van gas en elektriciteit in je woning of bedrijfspand moet je aangesloten zijn op het energienet. Dit kan je niet zelf doen, alleen de netbeheerder mag een nieuwe aansluiting aanleggen. Dit is dan ook de plicht van de netbeheerder. Maar wat is een gas / licht aansluiting eigenlijk? Welk type aansluiting moet je hebben en wat zijn de kosten? Wie is de netbeheerder en hoe vraag je een nieuwe gas / licht aansluiting aan? Je leest er hier alles over.

Wat is een gas / licht aansluiting precies?

Een gas / licht aansluiting is de verbinding tussen het landelijk net en je eigen aansluiting in huis of op kantoor. Met je eigen aansluiting wordt in dit geval de gas- en elektriciteitsmeter bedoeld. Deze is op elk adres in Nederland waar gas en/of stroom wordt afgenomen aanwezig. Voor de aansluiting en meter betaal je iedere maand een vergoeding, afhankelijk van het metertype en de grootte van de aansluiting. Hier zit namelijk verschil in. Dit wordt aangeduid met de termen aansluitcapaciteit of aansluitwaarde.

Aansluitcapaciteit of aansluitwaarde

De zwaarte van de aansluiting van gas en stroom wordt aangegeven met de term aansluitcapaciteit, ook wel aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde geeft aan hoeveel Ampère elektriciteit of m³ /uur gas er door de aansluiting kan. In het geval van elektriciteit gaat het om de maximaal toegelaten stroomsterkte, welke wordt begrensd door zekeringen met een bepaalde maximale doorlaatwaarde uitgedrukt in Ampère (A). In het geval van gas bestaat de aansluitwaarde uit het maximale aantal kubieke meters gas dat per uur word doorgelaten en wordt uitgedrukt in m³/uur. Beide aansluitingen zijn terug te vinden in de meterkast.

De elektrische aansluiting

De hoofdzekering van iedere stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Dit kan variëren van 1 zekering tot 3 zekeringen. In het geval van 1 zekering is dit een zekering van 25A (1x25A). In het geval van 3 zekeringen is dit 3x25A. In een gemiddelde woning zijn dit de meest voorkomende aansluitingen. In grotere panden zoals bijvoorbeeld een kantoorpand kan deze hoofdzekering oplopen tot 3x80A (3 x 80 Ampère). Zwaardere apparatuur, zoals dat nog wel eens voorkomt in een kantoorpand, vereist tenslotte een grotere aansluiting.

Je elektrische aansluiting verzwaren

In een huishouden kan het voorkomen dat een elektrische aansluiting van 3x25A niet genoeg is. Bijvoorbeeld in woningen met een warmtepomp, een sauna of een zwembad. In dat geval zijn er zwaardere aansluitingen in de vorm van 3x35A of 3x50A noodzakelijk. De elektrische aansluiting dient dus te worden verzwaard. De netbeheerder is ook verantwoordelijk voor het verzwaren van een elektrische aansluiting. Bij een grote verzwaring kan het zo zijn dat er ook een zwaarder metertype moet worden geplaatst. Dit betekent dat de vergoeding voor de meter automatisch ook omhoog gaat.

Welke elektrische aansluiting heb je nodig?

De elektrische aansluitcapaciteit is met name afhankelijk van de gelijktijdige maximale (stroom)vraag. Daarnaast is er ook een gemiddeld verband tussen het jaarverbruik in kWh en de benodigde aansluiting in Ampère. Zie onderstaande tabel.

 

Aansluitwaarde in Ampère per jaarverbruik in kWh

 

Jaarverbruik in kWh

Aansluitwaarde in Ampère

0 tot 15.000

3×25

15.000 tot 25.000

3×35

25.000 tot 40.000

3×50

40.000 tot 80.000

3×60

80.000 +

3×80 of groter

De gasaansluiting

De gasaansluiting is ook wel de maximale doorlaatwaarde van gas, uitgedrukt in m³/uur en terug te vinden op de gasmeter in de meterkast. De gasmeter bepaalt de maximale doorlaat en meet ook het gasverbruik. In een gemiddeld huishouden komt het type G4 of G6 gasmeter voor, met een doorlaatwaarde van maximaal 10m³ gas per uur. Voor een gemiddeld huishouden is dit meer dan voldoende. Alleen in het geval van huishoudens met bijvoorbeeld een hele grote verwarmingsketel kan het zo zijn dat er een zwaarder type gasmeter noodzakelijk is. Over het algemeen komt dit alleen voor in grotere (bedrijfs)panden.

Welke gasaansluiting heb je nodig?

Net zoals de elektrische aansluiting kan ook het type gasaansluiting worden weergegeven in een tabel, met daarin het verband tussen het gemiddeld jaarverbruik per m³ en het type gasmeter.

 

Type gasmeter per jaarverbruik gas m³/uur

 

Jaarverbruik m³

Type gasmeter

0 tot 10.000

G6

10.000 tot 15.000

G10

15.000 tot 30.000

G16

30.000 +

G25 of groter

 

De kosten van de gasmeter

Voor de gasmeter geldt: hoe groter de meter, hoe hoger de kosten. Hierbij wordt er dus niet gekeken naar het verbruik, maar enkel naar het type gasmeter. Raadpleeg je netbeheerder voor de tarieven per gasmeter. Het kan namelijk zo zijn dat je een te grote gasaansluiting hebt.  Dit is erg zonde, omdat je hierdoor zomaar honderden euro’s per jaar te veel kunt betalen. Controleer dit dus altijd goed!

Hoe vraag je een nieuwe gas / licht aansluiting aan?

Om een nieuwe gas / licht aansluiting aan te kunnen vragen is het belangrijk om contact op te nemen met de netbeheerder. De netbeheerders verschillen per regio, dus kijk daarom eerst wie je netbeheerder is.  Maak vervolgens een afspraak met jouw netbeheerder zodat ze langs kunnen komen voor een nieuwe gas / licht aansluiting. Voor een nieuwe gas / licht aansluiting kun je niet zelf zorgen, dit moet altijd worden gedaan door de netbeheerder.

Wat kost een nieuwe gas / licht aansluiting?

De maximale aansluit tarieven worden bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zo kan de ACM erop toezien dat de netbeheerders eerlijk concurreren en worden de belangen van de consument beschermd. Vraag een offerte aan bij jouw netbeheerder voor een overzicht van de kosten. De offerte omvat een inschatting van de werkelijke kosten. In het geval van een verkleining van de aansluiting mogen de kosten nooit hoger zijn dan de kosten voor een nieuwe aansluiting met dezelfde capaciteit.

de consument beschermd. Vraag een offerte aan bij jouw netbeheerder voor een overzicht van de kosten. De offerte omvat een inschatting van de werkelijke kosten. In het geval van een verkleining van de aansluiting mogen de kosten nooit hoger zijn dan de kosten voor een nieuwe aansluiting met dezelfde capaciteit.