Opzeggen

Bij het opzeggen van je energiecontract nog een aantal zaken kijken. Je moet namelijk met verschillende dingen rekening houden, bijvoorbeeld hoe lang je contract nog doorloopt. Misschien moet je wel een opzegvergoeding betalen. En hoe lang is je opzegtermijn? Hieronder leggen we het je uit.

Contractsoorten

Er zijn drie soorten energiecontracten en voor ieder van deze contracten is het opzeggen anders. Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende contracten en hoe het opzeggen voor elk van deze contracten werkt.
  • Onbepaalde tijd; bij dit contract kun je meteen overstappen, maar je hebt wel een opzegtermijn van dertig dagen. Soms houden leveranciers een kortere opzegtermijn aan, kijk in de voorwaarden van je contract om te zien hoe lang jouw opzegtermijn is. Aan het opzeggen van dit contract zijn geen kosten verbonden.
  • Vaste looptijd; dit kan een contract zijn met een looptijd van bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Je moet wachten tot het einde van de looptijd om het contract op te zeggen. Eerder beëindigen kan ook, maar hier kan de leverancier dan wel kosten voor in rekening brengen. Hiervoor zijn maximale bedragen vastgesteld door de ACM, deze vind je verderop op deze pagina.
  • Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat je contract stilzwijgend verlengd is. Sommige energieleveranciers doen dit. Dit moeten ze dan wel aan je melden. Heeft jouw leverancier dit aan je gemeld? Dan mogen ze een opzegvergoeding van per product maximaal €50 in rekening brengen als jij je contract eerder wil opzeggen. Als de stilzwijgende verlenging niet aan je gemeld is, dan mag dit bedrag maximaal €25 per product zijn. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het per 1 december 2011 niet meer is toegestaan om contracten met een looptijd voor bepaalde tijd te verlengen voor langere tijd. Dat betekent dat na deze datum contracten alleen verlengd mogen worden voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn is dan ook een maand. Je leverancier mag je wel een contract voor bepaalde tijd aanbieden, maar je bent niet verplicht deze ook af te nemen.

Wijze van opzeggen

Nieuw is ook dat je tegenwoordig je contract mag beëindigen op dezelfde manier waarop je deze hebt afgesloten. Als je bijvoorbeeld via e-mail je contract hebt afgesloten, dan kun je deze ook per e-mail weer opzeggen. Je leverancier is altijd verplicht dit te accepteren. Deze nieuwe regels gelden overigens niet voor bestaande energiecontracten met een bepaalde looptijd. Hiervoor komt een overgangsregeling, maar hierover is op dit moment nog niets bekend.

Opzegvergoeding

Als je je contract wil opzeggen voordat hij afloopt, dan kan je leverancier hiervoor kosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten hangen af van hoe lang je contract nog loopt. Let er wel op dat je energieleverancier je deze ‘boete’ per product in rekening kan brengen. Als je dus gas én stroom bij één leverancier hebt lopen en je wilt beide opzeggen, moet je dus twee keer de opzegvergoeding betalen.
Resterende contractduur Maximale kosten
Stroom Gas
Korter dan 1,5 jaar € 50 € 50
1,5 – 2 jaar € 75 € 75
2 – 2,5 jaar € 100 € 100
2,5 jaar en langer € 125 € 125
Je energieleverancier heeft na jouw opzeggen zes weken de tijd om je deze opzegvergoeding in rekening te brengen. Als je de rekening later dan deze periode ontvangt, ben je niet verplicht deze te betalen.

Wanneer is het zinvol om tussentijds op te zeggen?

Het kan soms zinvol zijn om tussentijds op te zeggen en de vergoeding te betalen. Ga er dan ook even voor zitten om alles uit te rekenen. Heb je je gegevens vergeleken met de prijzen van een andere leverancier en ga je meer besparen dan dat de vergoeding hoog is? Dan is het voor jou misschien de juiste beslissing om de boete te betalen en verder te gaan besparen bij een andere leverancier. Let er wel op of je eventuele welkomstcadeaus of –premies terug moet betalen bij vroegtijdige opzegging. Ook kan het soms zo zijn dat je nieuwe leverancier de opzegvergoeding voor jou betaalt. Overigens zijn er ook energieleveranciers die geen opzegvergoeding in rekening brengen als je tussentijds opzegt. Kijk dus goed in de voorwaarden van jouw contract.

Opzeggen bij overstappen

Het belangrijk om te weten dat je, je contract beter niet kan opzeggen voordat je een nieuwe leverancier gevonden hebt. Ga daar dus eerst naar op zoek. En als je een nieuwe leverancier gevonden hebt en daadwerkelijk gaat overstappen, is het vaak niet eens nodig om zelf je energiecontract op te zeggen. Dit doet je nieuwe leverancier dan voor je. Bij het aanmelden kun je dan een datum opgeven waarop je wilt overstappen. Als je gaat verhuizen en je stapt tegelijkertijd over naar een nieuwe energieleverancier, dan moet je wel zelf je oude contract opzeggen. Vergeet hierbij niet de opzegtermijn van 30 dagen.