Energieverbruiksmanagers

Als je wil besparen op je energierekening is het wel zo fijn om te weten hoeveel gas en elektriciteit je precies verbruikt en waar je op kan besparen. Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in je energieverbruik en maakt het daarom een stuk makkelijker om op je energiekosten te besparen. Dankzij een energieverbruiksmanager kan je op elk moment van de dag je verbruik inzien. Naast een inzicht in het energieverbruik op een dag kan je bijvoorbeeld ook inzicht krijgen in je wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse verbruik. Erg handig dus! Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de verschillende energieverbruiksmanagers en hoe kies je de beste energieverbruiksmanager uit voor bij jou in huis? Je leest er hier alles over.

Wat is een energieverbruiksmanager?

Nee, een energieverbruiksmanager is geen persoon die jou thuis vertelt hoeveel energie je verbruikt en je aanwijzingen geeft hoe je beter met je verbruik om kunt gaan. Een energieverbruiksmanager is namelijk geen persoon, maar een applicatie op een tablet of smartphone of een website waarin het energieverbruik van jouw woning is terug te zien. Let er wel op dat je een slimme meter moet hebben om een energieverbruiksmanager te kunnen gebruiken. Als je een slimme meter hebt meet die namelijk jouw energieverbruik waarna deze data wordt doorgegeven aan de energieverbruiksmanager, die de data vervolgens inzichtelijk maakt. Hierdoor kan je het energieverbruik in jouw woning gemakkelijk en overzichtelijk aflezen, waardoor je bijvoorbeeld niet voor verrassingen komt te staan op je jaarafrekening.

Waarom een energieverbruiksmanager handig is

Een energieverbruiksmanager maakt het besparen van energie leuker en makkelijker. Waar het zonder slimme meters en een energieverbruiksmanager soms erg lastig is om een duidelijk inzicht te krijgen in je energieverbruik, kan je dit met een energieverbruiksmanager in huis wel eenvoudig inzien. Op deze manier heb je altijd en direct een persoonlijk inzicht in je verbruik en dus meer controle over je energierekening. Zo is het met een energieverbruiksmanager mogelijk om naast je huidige energieverbruik ook je geschatte energieverbruik te zien voor de rest van de maand.

Het is met sommige energieverbruiksmanagers bijvoorbeeld ook mogelijk om een inzicht te krijgen in het gemiddelde landelijke of regionale energieverbruik. Hierdoor is het eenvoudig te zien of je eigen energieverbruik hoger of lager is dan het gemiddelde. Wanneer je exact in kan zien hoeveel energie je verbruikt en waar aan, wordt energie besparen niet alleen overzichtelijker maar ook leuker. Daarnaast kan een energieverbruiksmanager je ook helpen om doelen te stellen en deze te bereiken. Een energieverbruiksmanager is dus eigenlijk wel een beetje jouw persoonlijke energieverbruikscoach!

Wat kan ik met een energieverbruiksmanager?

In principe geven alle energieverbruiksmanagers een inzicht in het energieverbruik van jouw woning. Daarnaast beschikken energieverbruiksmanagers over meerdere functies, afhankelijk van de energieverbruiksmanager zelf. Hieronder enkele voorbeelden van verschillende functies op een rijtje:

 • Het realtime meten van je energieverbruik
 • Je eigen energieverbruik vergelijken met andere huishoudens
 • Het instellen van bespaar doelen
 • Het aanpassen van je voorschotbedrag
 • Het meten van de energieproductie van zonnepanelen
 • Een inzicht in het verbruik van losse apparaten

De verschillende energieverbruiksmanagers

Er zijn verschillende energieverbruiksmanagers op markt, aangeboden door verschillende energieleveranciers. Sommige verbruiksmanagers zijn alleen beschikbaar voor klanten, terwijl andere voor iedereen beschikbaar zijn.

Alle energieverbruiksmanagers beschikken over de mogelijkheid om een inzicht te geven in het energieverbruik, wat bestaat uit het gas- en elektriciteitsverbruik. In onderstaand schema zijn de andere mogelijkheden en de beschikbaarheid van de verschillende energieverbruiksmanagers te zien.

Energieverbruiksmanager

Mogelijkheden

Beschikbaar voor?

Oxxio App

-Voorschotcheck: een inzicht in je eventuele afwijking van je voorschotbedrag

-Doorgeven van de meterstanden

Iedereen

Qurrent Qbox

-Inzicht in de energieproductie van zonnepanelen (mits je zonnepanelen van Qurrent hebt)

-Inzicht in je energieverbruik van de afgelopen dagen, maanden en jaar.

Iedereen

Eneco App (Toon)

-Ook beschikbaar als slimme thermostaat

-Inzicht in dagelijks of maandelijks energieverbruik

-Inzicht in energiefacturen

-Energie bespaardoelen instellen

-Energie beheren op afstand (alleen met Toon)

Iedereen

Regelneef (Energiedirect.nl)

-Alleen beschikbaar als applicatie

-Inzicht in de energieproductie van zonnepanelen

-Het verhogen van je maandtarief

Alleen klanten

BOKS (Greenchoice)

-Alleen beschikbaar als applicatie

-Doorgeven van de meterstanden

-Vergelijken van energiegroepen in je woning

-Bespaartips en bespaaruitdagingen

Alleen klanten

DELTA Slim Wonen

-De thermostaat en je apparaten bedienen op afstand

-Inzicht in de energieproductie van zonnepanelen

Alleen klanten

Mijn Nuon (Vattenfall) App

-Bespaardoelen instellen

-Termijnbedrag aanpassen op basis van je gebruik

Alleen klanten

Essent VerbruiksManager

-Inzicht in de energieproductie van zonnepanelen

Alleen klanten

E.ON Energie Assistent

-Inzicht in het energieverbruik per apparaat

-Apparaten aan- en uitschakelen (met slimme stekkers)

-Het instellen van de temperatuur en temperatuurprogramma’s

-Meldingen ontvangen op het moment dat apparaten te veel energie verbruiken

Alleen klanten


Welke energieverbruiksmanager moet ik kiezen?

Zoals in bovenstaand schema is te zien zijn er veel verschillende energieverbruiksmanagers op de markt. Het is daarom belangrijk om na te gaan welke opties voor jou van toegevoegde waarde zijn en welke niet. Let bijvoorbeeld op de volgende mogelijkheden:

 • Kies een energieverbruiksmanager die zowel je gas- als elektriciteitsverbruik meet.
 • Kies een energieverbruiksmanager waarmee je zelf kunt kiezen welke periodes je wilt inzien en deze kan vergelijken met elkaar.
 • Een energieverbruiksmanager die inzicht geeft in het verbruik van verschillende apparaten of kamers helpt om bewuster met het energieverbruik om te gaan.
 • Sommige energieverbruiksmanagers hebben de optie om streefdoelen in te stellen. Kies hier voor als je een extra steuntje in de rug wil hebben bij het besparen op je energiekosten.
 • Heb je zonnepanelen? Kies dan voor een energieverbruiksmanager die de energieproductie van de panelen meet.
 • Heb je genoeg aan een app op je telefoon of wil je liever alle informatie zichtbaar op een schermpje aan de muur? Kies voor de energieverbruiksmanager die bij jou past!

De voordelen van een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager is een ware steun als je wil besparen op je energiekosten. Onderstaand nog een keer de voordelen van een energieverbruiksmanager op een rijtje:

 • Direct persoonlijk inzicht in je exacte energieverbruik en de kosten
 • Meer controle over je energieverbruik
 • Zichtbare resultaten van je energiebesparing
 • Geen vervelende verrassingen op je energierekening