Overstappen

Waar dien je op te letten indien je de overstap gaat maken naar een andere energieleverancier? Kan je zomaar opzeggen? En maakt het daarbij uit, indien de reden van overstappen een verhuizing is, naar welke regio je verhuist? Op deze pagina staat centraal wat er allemaal kan komen kijken bij het maken van de overstap.

Energie vergelijken

Wanneer je wil overstappen van energieleverancier zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende aanbieders en de prijzen lijken enorm te variëren. Welke leverancier het beste is voor jouw persoonlijke situatie hangt ondermeer af van de plek waar je woont, of je op zoek bent naar een duurzame energieleverancier en de samenstelling van je huishouden. Met onze vergelijker kun je snel en op overzichtelijke wijze zien welke energieleveranciers het beste aansluiten bij je persoonlijke situatie en welke de beste prijs bieden.

Energie vergelijken

Voorkom afsluiting van gas en licht

In Nederland word je niet zomaar afgesloten van gas en licht. Toch kan het iedereen overkomen. Je hoeft niet per se fraude te plegen of je rekening niet te betalen. Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren bij een verhuizing. Hoe kun je afsluiting voorkomen? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Lees meer over afsluiting van gas en licht

Afgesloten van gas en licht

Ben je door omstandigheden afgesloten van gas en licht, dan wil je natuurlijk snel weer aangesloten worden. Veel mensen weten in een dergelijk geval niet bij wie ze moeten zijn om het gas en licht weer te activeren. Moet je bijvoorbeeld bij de energieleverancier zijn of de netbeheerder? Wij leggen je uit hoe je zo snel mogelijk weer toegelaten wordt tot gas en licht. 

Lees meer over afgesloten van gas en licht 

Energieveilingen

Op een energieveiling wordt door verschillende energieleveranciers een aanbod gedaan voor energietoelevering tegen lage prijzen. Men schrijft zich in grote getale voor dergelijke veilingen in en maken aan de hand van de verschillende aanbiedingen een keuze voor een bepaalde leverancier. Door het op deze wijze op grote schaal collectief inkopen van energie kan de leverancier de energie tegen een scherpe prijs aanbieden.

Desondanks hoeft het aangaan van een energiecontract via een energieveiling niet de goedkoopste optie te zijn. De organisatoren zijn niet onafhankelijk en het is maar de vraag of het laagste bod ook daadwerkelijk het laagst mogelijke is. Voor bepaalde energiecollectieven ben je bovendien verplicht een lidmaatschap afsluiten wat extra kosten met zich meebrengt.

Lees meer over energieveilingen

Opzeggen

Indien je het contract bij je huidige energieleverancier wilt opzeggen, dien je rekening te houden met een aantal zaken. Afhankelijk van het soort contract, heb je te maken met een opzegtermijn of een vaste looptijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt in de regel een opzegtermijn van 30 dagen. Dit kan echter per leverancier verschillen. Voor contracten met een vaste looptijd ben je gebonden aan de looptijd van 1, 3 of 5 jaar. Indien je eerder opzegt, kan de energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengen. Je dient, alvorens je het contract kan opzeggen, een nieuwe energieleverancier te hebben gevonden. Het is dus zaak eerst op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier.

Lees meer over opzeggen

Regio’s

Over het vervoer van aardgas naar de verschillende Nederlandse huishoudens dient een regiotoeslag te worden betaald. In Nederland vindt de gasvoorziening zijn oorsprong in het Groningse Slochteren. Hoe verder weg je woont, hoe hoger de transportkosten uitvallen. Deze kosten worden doorberekend aan de klant door middel van de regiotoeslag. In welke regio’s is Nederland opgesplitst en hoe hoog valt de regiotoeslag uit in elke regio?

Lees meer over regio’s

Verhuizen

Indien je gaat verhuizen is het niet noodzakelijk de overstap te maken naar een andere leverancier, een adreswijziging volstaat. Een energiecontract is namelijk niet adres gebonden. Administratief gezien duurt een verhuizing 4 weken, echter ontvang je al wel direct energie op je nieuwe adres. Mocht je desondanks toch willen overstappen van energieleverancier, dan is dit indien je geen lopend contract hebt met inachtneming van de geldende opzegtermijn mogelijk. Ook indien je een lopend contract hebt is het maken van de overstap mogelijk, je dient in de meeste gevallen dan wel een opzegvergoeding te betalen. Heb je de verhuizing te laat doorgegeven? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je energieleverancier. De nieuwe aansluiting kan maximaal 2 weken duren en in een dergelijk geval extra kosten met zich meebrengen.

Lees meer over verhuizen

Zakelijke energie

Zodra je gaat ondernemen kun je veel kosten zakelijk aftrekken of krijg je korting omdat je de btw niet hoeft te betalen. Dit is ook het geval bij zakelijke energie. Zodra je als ondernemer bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel word je van alle kanten benaderd om aantrekkelijke zakelijke energiecontracten af te sluiten. Waar moet je in dit geval op letten? En hoe kan je zakelijk op energie besparen? Wij leggen het uit.

Lees meer over zakelijke energie

Zakelijke energie vergelijken

Wanneer je een aanbieder zoekt voor zakelijke energie moet je op andere zaken letten dan wanneer je een aanbieder zoekt als particulier. Ook zijn er bepaalde voordelen voor MKB’ers en grootverbruikers. Wil je precies weten waar je op moet letten en een overzicht van de zakelijke energie aanbieders in Nederland? Bekijk dan onze zakelijke energievergelijker.

Zakelijke energie vergelijken