Zonnepanelen schoonmaken

Waarom zou je zonnepanelen eigenlijk schoonmaken? Viezigheid op je zonnepanelen kan zorgen voor een mindere opbrengst. Met name vogelpoep is funest voor je zonnepanelen, omdat dit al een rendementsverlies van 2 tot 5% kan veroorzaken. Dit is al zo bij één grote klodder op slechts één van de zonnepanelen. Vogelpoep spoelt vaak ook niet vanzelf weg door een regenbui en kan zonlicht volledig blokkeren.

De ramen in je huis vormen een treffende vergelijking. Is de boel vies en maak je ze nooit schoon, dan komt er steeds minder licht naar binnen. Daarnaast bevindt zich zoveel vuil in de lucht: stof, bladeren, insecten takjes en ga zo verder, dat zich al snel behoorlijk wat vuiligheid kan opstapelen. Ook sneeuw kan veel overlast veroorzaken.

Frequentie van schoonmaken

Het is aan te raden je zonnepanelen zo’n drie keer per jaar schoon te maken of dan in ieder geval te inspecteren op de hoeveelheid vuil.

Het monitoren op vuil kan feitelijk nog vaker dan dat, zo weet je wanneer de hoeveelheid viezigheid echt teveel dreigt te worden. Afhankelijk van weersomstandigheden kan het soms opeens harder gaan met vervuiling dan normaal gesproken.

Echter, wees er ook op bedacht dat de zonnepanelen wel degelijk tegen wat vuil kunnen. Ook hier geldt de vergelijking met de ramen in huis: bij viezigheid kun je er meestal toch lange tijd nog goed doorheen kijken. Dit betekent dus, dat de zonnepanelen niet bij het minste geringste meteen vele malen minder gaan presteren.

Hoe vaak je de zonnepanelen moet reinigen, hangt echter ook af van waar je woont. Sommige plekken kampen met meer last van vogelpoep, vervuiling of stof. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je dicht bij een fabriek woont of een autosnelweg of akker. Ook als er hoge bomen in de buurt van de zonnepanelen staan, zal dit sneller vervuiling veroorzaken.

Wanneer is de beste tijd voor een schoonmaakbeurt?

Een goed moment om je zonnepanelen te reinigen is begin van de lente, zo rond april. Het is de periode april t/m oktober die immers voor de meeste opwek van je zonnepanelen zorgt. Wanneer je tijdig begint met het schoonmaken van de zonnepanelen, zorg je voor de meest gunstige opbrengst.

Qua tijdstip kun je het best kiezen voor een moment waarop de zonnestraling minimaal is. Dit zal dus vaak in de ochtend of avond zijn, maar niet midden op de dag. Of kies anders voor bewolkte dagen. Op die manier droogt het water niet te snel op en blijven er dus minder resten en vuil achter.

Veiligheid

Wees ten alle tijden voorzichtig. Wanneer je zelf het dak betreed, schakel dan eerst je zonnepanelensysteem helemaal uit. Kom absoluut niet aan de bekabeling en blijf ook weg van de kabels en connectoren.

Het dak betreden kan überhaupt zeer risicovol zijn. Wanneer het niet verstandig lijkt, neem dan geen onnodige risico’s en maak het jezelf gemakkelijk. Zo kun je ervoor kiezen om een tuinslang te gebruiken. Dit is overigens niet de beste manier om je zonnepanelen schoon te maken, maar je zorgt er in ieder geval wel voor dat je het ergste vuil verwijderd.

Er zijn ook de nodige creatieve oplossingen te bedenken om gemakkelijker op het dak te kunnen reinigen. Zo kun je gebruik maken van een uitschuifbare wisser, ook wel een telescoop genoemd. Soms is het zelfs mogelijk om de tuinslang aan te sluiten op zo’n telescoop.

Eventueel kun je ook een hogedruk plantenspuit / sproeier gebruiken (niet te verwarren met een gewone hogedrukspuit, want die wordt juist afgeraden). Een dergelijke plantenspuit wordt normaalgesproken gebruikt bij het spuiten van bestrijdingsmiddelen, om pesticiden tegen te gaan.

Heb je een schuin dak, dan is het verstandig om te kiezen voor een valbeveiliging.

Pas op met schoonmaakmiddelen.

Het is af te raden schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger of groene zeep te gebruiken bij het reinigen van de zonnepanelen. Dit kan namelijk de zelfreinigende laag (coating) van de zonnepanelen aantasten. Zeker gezien het feit dat de meeste schoonmaakmiddelen behoorlijk agressief kunnen zijn. Soms ben je met de verkeerde schoonmaakmiddelen dus verder van huis dan als je de zonnepanelen helemaal niet zou reinigen.

Ook erg onverstandig: het gebruik van schuurmiddelen. Hiermee is de kans groot dat je het glas van de zonnepanelen beschadigd. De ontstane krasjes kunnen vervolgens invloed hebben op de prestaties van de zonnepanelen. Überhaupt is het gebruik van een schuurspons of een harde borstel om diezelfde reden ook niet erg verstandig.

Feitelijk heb je alleen een zachte doek, een spons en (wat) water nodig om je zonnepanelen goed te kunnen reinigen.

Wanneer je begint met schoonmaken, is het het handigst om eerst bladeren en dergelijke van de zonnepanelen te verwijderen, dit voorkomt ook weer krasjes die je in zonnepanelen wrijft.

Gebruik van water

Als er uit je kraan erg hard water komt, kan je er ook voor kiezen om de zonnepanelen met regenwater schoon te maken. Sowieso werkt het kalk dat in kraanwater zit niet al te best, vuil hecht zich daar namelijk minder makkelijk aan. Een andere optie zou dus kunnen zijn om gedestilleerd of demi-water te gebruiken.

Waak er ook voor dat je überhaupt niet teveel water gebruikt. Zelfs in het geval van vogelpoep kan het al volstaan om een zachte doek met slechts een beetje water te gebruiken. Wanneer de zonnepanelen droog zijn op het moment van schoonmaken, is het ook het best om eerst een poging te doen tot het verwijderen van droge resten zonder water.

Hogedrukspuit is af te raden

Gebruik geen hogedrukspuit. Dit is sterk af te raden wegens het risico dat er water tussen de cellen en het glas komt door de hoge druk. Zowel het glas als de kabels kunnen beschadigen.

Horizontale of verticaal geplaatste zonenpanelen

Wanneer je zonnepanelen verticaal gelegd zijn, zal stof en vuil op de panelen automatisch als eerst naar de onderrand van het paneel spoelen. Hierdoor zal uiteindelijk een ophoping van vuil en alg ontstaan tegen de onderste rand. Je kunt dus zeggen dat verticaal geplaatste zonnepanelen veel meer last hebben van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen. Dit kan leiden tot een mindere prestatie.

Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen zal in het geval van vuil, een gedeelte van de zonnepanelen minder opbrengst opleveren, maar de algehele prestatie zal niet direct beïnvloed worden. Dit omdat de cellen in strings op het paneel zijn verdeeld. De onderste string gaat dan wel slechter presteren, maar de bovenste strings blijven wel hun opbrengst opleveren.

De schoonmaakbeurt uitbesteden

Gezien het veiligheidsrisico, is het begrijpelijk en feitelijk verstandig om de reiniging van je zonnepanelen uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Maar goed om te beseffen is dat het rendementsverlies dat je oploopt met wat vuile zonnepanelen dus niet zo heel hoog is. Zo’n 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Dit is niet in verhouding aan wat je kwijt zou zijn aan het uitbesteden van deze klus.

Wanneer een bedrijf tussen de € 100,- en €150,- zou rekenen dan wordt het al heel lastig om daar tegenover hetzelfde bedrag aan stroom op te wekken. Het bedrag valt op deze manier dus niet zo makkelijk terug te verdienen.

Wees ook voorzichtig met het geloven van de beloftes die sommige professionele bedrijven op hun websites hebben staan. Dikwijls wordt er geclaimd dat het je tot zo’n 15% meer rendement kan opleveren wanneer je je zonnepanelen laat reinigen, waardoor het bedrijf hoge prijzen durf te hanteren. Dit soort percentages zijn echter niet realistisch in de praktijk.

Daarnaast is het schoonmaken ook iets dat je prima zelf kunt doen, het is niet dat je speciale schoonmaakmiddelen nodig hebt die je zelf niet in huis zou hebben. Liever niet ook juist, zoals hierboven benoemd.

Echter, veiligheid staat wel voorop. In geval van risico kun je beter toch voor de uitbesteding gaan. Maar je kunt er dan wel voor kiezen om in plaats van drie keer per jaar dit eenmaal per jaar of misschien nog zelfs wat minder vaak te doen.