Soorten zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het aan te raden om jezelf eerst te verdiepen in de verschillende soorten zonnepanelen. Welke soort zonnepaneel je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je persoonlijke wensen, je budget en het beschikbare dakoppervlakte. Het ene type zonnepaneel is namelijk goedkoper dan de andere, maar heeft bijvoorbeeld ook een lager rendement.

Welke soorten zonnepanelen zijn er eigenlijk beschikbaar en welke is de beste? Wat zijn de verschillende soorten materialen en wat zijn de verschillen in opbrengst per type zonnepaneel? Je leest er hier alles over.

Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Het soort zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van geproduceerd zijn. Op dit moment zijn er 4 soorten zonnepanelen beschikbaar voor de Nederlandse consument. Al deze 4 verschillende soorten zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium. De 4 verschillende soorten zonnepanelen zijn:
  1. Monokristallijn
  2. Polykristallijn
  3. Amorf
  4. Glas-glas

Monokristallijn zonnepaneel

Zoals het woord ‘mono’ al zegt bestaan de zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel uit één kristal. Een monokristallijn zonnepaneel heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donkerblauw van kleur. Deze zonnepanelen zien er een stuk donkerder uit dan de meeste zonnepanelen die je tegen komt. Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is het hoogst. Ook het vermogen behouden van monokristallijn zonnepanelen is zeer hoog. Na 10 jaar is dit nog steeds 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud 82%. Deze soort zonnepanelen zijn wel een stuk duurder en daarom meer geschikt voor kleinere dakoppervlaktes. Met monokristallijn zonnepanelen kun je per m2 meer zonnestroom opwekken om zo voldoende kWs op jaarbasis te produceren. De beste keus dus voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen uit een klein dakoppervlakte. Bij een groter beschikbaar dakoppervlakte is het aan te raden om polykristallijn zonnepanelen te kiezen, omdat deze goedkoper zijn in de aanschaf.

Polykristallijn zonnepaneel

In tegenstelling tot de monokristallijn waarbij de zonnecellen uit één kristal bestaan, bevinden zich in een polykristallijn zonnepaneel zonnecellen die uit meerdere grove kristallen bestaan. Dit type zonnepaneel vertoont een soort gebroken scherven patroon. De prijs van een polykristallijn zonnepaneel is gunstig en daarbij bieden ze een redelijk hoog rendement. Als je over voldoende dakoppervlakte beschikt en ruimte geen rol speelt zijn polykristallijn zonnepanelen de beste keus. De aanschafprijs is namelijk een stuk voordeliger in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan hun typische blauwe kleur.

Wat is het verschil tussen een monokristallijn en polykristallijn zonnepaneel?

Beide soorten kristallijn zonnepanelen hebben een hoog rendement, wat ze zeer geschikt maakt. Het grote verschil tussen deze twee soorten is terug te vinden in het productieproces van de zonnepanelen. De monokristallijn bestaat uit één kristal. Deze kristallen worden in dezelfde richting gelegd bij de productie, wat bij polykristallijn zonnepanelen niet gebeurd. Hierdoor is er sprake van meerdere, gebroken scherven bij polykristallijn zonnepanelen. De opbrengst aan zonne-energie van polykristallijne zonnepanelen is daardoor lager dan de opbrengst van monokristallijn zonnepanelen, maar daarmee de aanschafprijs ook.

Amorf zonnepaneel

In tegenstelling tot polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen bestaan de zonnecellen van amorf zonnepanelen niet uit kristallen. Deze zonnepanelen worden van amorfe silicium gemaakt. Deze zonnepanelen worden uit verschillende laagjes geproduceerd en worden daarom ook wel dunne-film panelen genoemd. Je kan de productie een beetje vergelijken met de productie van laminaat. Amorf zonnepanelen hebben een lager rendement dan kristallijn zonnepanelen en zijn ook een stuk goedkoper. Deze soort zonnepanelen is buigzaam en wordt vooral op vaar- en voertuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt. Als je een groot beschikbaar dakoppervlakte voor zonnepanelen hebt hoeft een lager rendement geen probleem te zijn. In dat geval kun je dus de keuze maken voor (veel) Amorf zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen kristallijn en amorf zonnepanelen?

Amorf zonnepanelen zijn minder gevoelig voor verandering van temperatuur, wat gunstiger is voor het opwekken van stroom. Daarnaast is het rendement van amorf zonnepanelen ongevoelig voor de invalshoek van de zonnestralen. Om deze redenen zijn fabrikanten van mening dan amorf zonnepanelen beter zijn dan kristallijn zonnepanelen. Het rendement van kristallijn zonnepanelen ligt wel hoger, namelijk rond de 12 tot 15%. Bij amorf zonnepanelen ligt dit rendement rond de 6 tot 9%.

Glas-glas zonnepaneel

Glas-glas zonnepanelen zijn een nieuw soort zonnepaneel. Het verschil tussen dit type zonnepanelen en andere soorten zit hem de levensduur. Glas-glas zonnepanelen hebben namelijk een veel langere levensduur. Deze soort zonnepanelen is gebouwd uit verschillende lagen, waarbij de zonnecellen zijn ingesloten tussen twee lagen glas. Deze glaslagen bieden bescherming tegen de verschillende weersomstandigheden waar zonnepanelen mee te maken krijgen. Echter, deze dubbele laag van glas is niet vergelijkbaar met het bekende dubbelglas wat je vaak ziet in woningen. Dit komt omdat er namelijk geen lucht tussen de lagen zit. De aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen is een stuk duurder, maar het rendement op de lange termijn ligt dan ook hoger in vergelijking met de andere soorten zonnepanelen.

Welke soort zonnepanelen is de beste?

Het is lastig te zeggen welke soort zonnepanelen de beste is. De monokristallijn zonnepanelen hebben bijvoorbeeld het hoogste rendement, maar de glas-glas zonnepanelen hebben de langste levensduur. Amorf zonnepanelen zijn het minst gevoelig voor temperatuurveranderingen en de invalshoek van zonnestralen. Het ligt er dus aan naar welke criteria er wordt gekeken om te bepalen welke soort zonnepanelen de beste is. Vanwege het hoge rendement zou je kunnen stellen dat de monokristallijn en glas-glas zonnepanelen de beste zijn.

Welke soort zonnepaneel moet ik kiezen?

De keuze voor het soort zonnepanelen hangt dus af van een aantal factoren. Zo moet je rekening houden met onder andere je beschikbare dakoppervlakte, het gewenste rendement en je budget. Wanneer je een groot budget hebt kunnen glas-glas zonnepanelen een goede investering zijn. Dit type zonnepanelen gaat namelijk zeer lang mee, waardoor je de investering na verloop van tijd merkbaar terugverdient. Heb je niet zo’n groot budget maar wel voldoende dakoppervlakte beschikbaar? Dan zijn polykristallijn zonnepanelen een goede keuze. Met name vanwege het feit dat deze soort zonnepanelen goedkoper zijn dan de glas-glas en monokristallijn zonnepanelen en toch een vrij hoog rendement hebben. Wil je met minder zonnepanelen hetzelfde rendement behalen of heb je simpelweg minder dakoppervlakte ter beschikking? Kies dan voor monokristallijn zonnepanelen vanwege de hoge opbrengst aan zonne-energie. In onderstaand schema staan de verschillende soorten zonnepanelen nog een keer weergegeven.
Soort zonnepaneel Pluspunten Rendement Kosten
Monokristallijn Ideaal voor kleine oppervlaktes vanwege het zeer hoge rendement. Zeer hoog Hoog
Polykristallijn Ideaal voor grote oppervlaktes vanwege de lagere aanschafprijs dan monokristallijn en glasglas Hoog Gemiddeld
Amorf Buigzaam, Minst gevoelig voor temperatuurverschillen en de invalshoek van zonnestralen. Laag Laag
Glasglas Langere levensduur dan alle andere soorten Zeer hoog Hoog (duurder dan andere soorten)