Leveringstarieven elektriciteit

Voor de transport van elektriciteit en gas betaal je transportkosten. Die bestaan uit een vast bedrag en een variabel bedrag. Deze worden bepaald door de energieleveranciers. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) houdt toezicht en zorgt ervoor dat deze tarieven redelijk blijven. Mocht het nodig zijn, kunnen ze ook een maximumtarief vaststellen. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen de vaste en de variabele kosten en wat er nog meer allemaal bij komt kijken.

Verschil leveringskosten en transportkosten

Allereerst moeten we duidelijk maken wat leveringskosten precies zijn. De term wordt vaak verward met de term transportkosten. Als je de woorden hoort, zou je denken dat ze hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. De transportkosten (ook wel netwerkkosten genoemd) zijn namelijk een vast bedrag dat moet worden betaald aan de netbeheerder (en dus niet aan je leverancier) voor het gebruik/onderhoud van het energienet. De leveringskosten daarentegen zijn een variabel bedrag dat je betaalt aan de energieleverancier voor het leveren van energie. Dit zijn de kosten waarop je kunt besparen. De leveringskosten bestaan uit variabele kosten en vaste kosten.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de hoeveelheid KWh elektriciteit die je werkelijk gebruikt hebt. Hierbij kun je ook weer kiezen voor een vast tarief of een variabel tarief, bij die laatste zijn de kosten per KWh dus iedere maand verschillend. Het vaste leveringstarief staat vaak voor één of meerdere jaren vast.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten (vroeger was dit het vastrecht) bestaat uit de overige kosten, zoals administratiekosten en de regiotoeslag. Deze kosten staan vast gedurende de looptijd van het contract. Dit bedrag verschilt per energieleverancier, concurrentie zorgt namelijk voor eerlijke prijzen. Als je het met deze kosten niet eens bent, kun je altijd overstappen naar een andere leverancier, als en wanneer je contract dat toelaat.

Verschillende tarieven

Er zijn voor de variabele kosten verschillende tarieven waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er het enkeltarief en het daltarief en normaaltarief; bij het enkeltarief betaal je op ieder moment van de dag hetzelfde tarief voor stroom en bij het daltarief / normaaltarief betaal je tussen 07.00 en 23.00 uur het normale tarief, en tussen 23.00 en 07.00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen het daltarief. Dit is dus voor jou gunstiger als je overdag weinig thuis bent en juist ́s nachts en in het weekend meer stroom gebruikt. De tarieven van het enkeltarief liggen ergens tussen het daltarief en het normaaltarief in. Overigens kan de grens van 23.00 uur per regio verschillen. Je kunt zelf kiezen welk tarief je wilt betalen, maar de tijdstippen waarop het tarief wijzigt, worden bepaald door de netwerkbeheerder.

Enkele meter / Dubbele meter

Je kunt een enkele meter (enkeltarief meter) hebben of een dubbele meter (dubbeltarief meter). Het daltarief /normaaltarief wordt ook wel dubbel-, piek-dal-, hoog-laag-, dag-nacht- of normaal- laagtarief genoemd, maar sinds 2015 mag het alleen nog het normaaltarief en daltarief worden genoemd. Hiervoor heb je wel een meter nodig met twee actieve telwerken. Als je dit niet hebt en niet zeker weet wat voor meter je hebt, vraag dit dan even na bij je netwerkbeheerder. Deze kan er eventueel ook een voor je plaatsen. De kosten hiervoor verschillen.

Meterhuur

Vroeger verschilde de meterhuur per soort meter, maar tegenwoordig betaal je voor een enkele en een dubbele meter dezelfde huur. Sinds 2008 is er één maximumbedrag vastgesteld, welke hetzelfde is voor zowel enkelmeters als dubbelmeters.

Welke tarief is voor mij het voordeligst?

Het ligt aan je energieverbruik welk tarief voor jou het voordeligst is. Als regel kun je het volgende aanhouden. Gebruik je meer dan 3500 KWh, waarvan 50% of meer in de daluren, dan is het normaaltarief en daltarief voor jou de beste keuze. Hier kun je met je gegevens per aanbieder controleren welk tarief voor jouw situatie het beste is, vergelijk daar dan de verschillende tariefsoorten. Trouwens, als je een een dubbele meter hebt, betekent dit niet per se dat je het dubbeltarief betaalt. Op je jaarafrekening kun je zien wat voor tarief jij betaalt. Controleer dit goed.

Overstappen

Aangezien alle tarieven tot stand komen in een vrije markt, ben je vrij in de keuze van jouw energieleverancier. Ben je het niet (meer) eens met de tarieven of is er een leverancier met voordeligere tarieven? Controleer dan hoe lang je huidige contract nog doorloopt. Mocht je contract bijna aflopen of al afgelopen zijn, dan heb je wettelijke gezien een opzegperiode van 30 dagen. Ga je overstappen, vergelijk dan hier alle energieleveranciers.