Energielabel

Je bent ongetwijfeld al eens een energielabel tegengekomen. Veel huishoudelijke apparaten hebben (verplicht) een energielabel. Daarnaast geldt dit ook voor bijvoorbeeld auto’s en gebouwen. Energielabels maken het je makkelijker om te kiezen, omdat ze in één oogopslag aangeven hoe energiezuinig een huishoudelijk apparaat, auto of woning is. Maar wat is een energielabel precies? Wat zeggen de verschillende energielabels? Hoe weet je welk energielabel jouw woning heeft en hoe vraag je een energielabel aan? Je leest er hier alles over.

Wat is een energielabel precies?

Het energielabel is het label dat volgens verschillende Europese richtlijnen verplicht moet worden meegeleverd bij onder andere auto’s, elektrische apparaten en gebouwen. Het energielabel geeft aan hoe zuinig en milieuvriendelijk het product of gebouw is. Daarnaast geeft het energielabel informatie weer over het product, zoals bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik en geluidsniveau. Energielabels worden aangeduid in letters, waarbij de letter ‘A’ het zuinigst is en de letter ‘G’ staat voor het minst besparend.

De verschillende energielabels

Een energielabel wordt weergegeven als een maatstaf, aangeduid met verschillende letters vanaf A tot G. In 2012 is het energielabel vernieuwd en aangevuld met drie extra energieklassen voor de zuinigste apparaten en woningen. Deze extra klassen komen voor de letter A en zien er als volgt uit:

  • A+
  • A++
  • A+++

Hierbij is categorie A+++ het zuinigst. Deze categorie wordt niet toegepast voor woningen. Het energielabel voor woningen heeft klasse A++ als zuinigste categorie.

Op energielabels voor elektrische apparaten staat naast de energieklassen ook handige informatie vermeldt zoals bijvoorbeeld het gemiddelde elektriciteits- en waterverbruik per jaar. Dit gemiddelde is gebaseerd op 220 wasbeurten en 280 vaatwasbeurten per jaar.

Het jaarlijkse slaapverbruik (stand-by stand) wordt ook meegenomen op het energielabel. Hierdoor geeft een energielabel een realistisch beeld weer van de jaarlijkse verbruikskosten van het apparaat.

Energielabel voor woningen

In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen voor hun woning. Hierdoor is het goed te zien hoe energiezuinig een huis is. Dit is erg handig is als je een woning wilt kopen, huren of wil verkopen. Daarnaast is het energielabel natuurlijk ook een leidraad om je woning energiezuiniger te maken. Het voorlopige energielabel uit 2015 is gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur van je woning is het verplicht om het energielabel definitief te maken. Hiervoor moet je dus een energielabel aanvragen.

Hoe vraag je een energielabel aan voor jouw woning?

Bij verkoop, verhuur of oplevering van je woning is het verplicht om een definitief energielabel aan te tonen. Wanneer je dit niet doet, riskeer je een boete van €170,-.

De kosten van het aanvragen van een energielabel zijn niet meer dan een paar tientjes. Je kunt een energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid en het aanvragen bestaat uit zes stappen:

  1. Inloggen met DigiD
  2. Gegevens van je woning controleren en waar nodig aanpassen
  3. Bewijs van energiebesparende maatregelen aanleveren
  4. Een erkend label adviseur selecteren die het bewijs controleert
  5. Gegevens controleren en versturen
  6. Ontvangen van het energielabel (registratie gaat automatisch)

Het gehele proces verloopt schriftelijk. Na de aanvraag ontvang je het definitieve energielabel binnen enkele dagen. Het energielabel voor woningen bestaat uit een uitgebreid rapport waarin de eigenschappen van de woning staan vermeldt, aangevuld met adviezen om de woning energiezuiniger te maken. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Wanneer heeft een woning energielabel A?

Het energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van een energie-indexcijfer, uitgedrukt in gigajoule per m² per maand. Indien het energieverbruik 1,05 of minder gigajoule per m² per maand is, heeft een woning het energielabel A of hoger. Het energie-indexcijfer wordt berekend aan de hand van een formule waarin meerdere factoren worden gemeten. Factoren die worden meegenomen in de berekening zijn:

  • Isolatiewaarde van het dak, de vloer, muren en ramen
  • Oppervlakte van de woning
  • Aantal woonlagen
  • Woningtype (een- of meergezinswoning)
  • Woningsoort (tussenwoning, hoekwoning, appartement, etc.)
  • Verwarming (gaskachel, eigen CV-ketel of stadsverwarming)
  • De ligging van de woning
  • Aanwezigheid van een serre, balkon of galerij
  • Zonne-energie ja/nee

Welk energielabel heeft mijn woning?

Het (voorlopige) energielabel van jouw woning is digitaal terug te vinden via www.energielabelvoorwoningen.nl. Onderstaande tabel geeft de betekenis weer van de verschillende energielabels voor een woning.

Energielabel woning

Energieverbruik per m² per maand in gigajoule

Energielabel A++

< 0,5

Energielabel A+

0,51 – 0,70

Energielabel A

0,71 – 1,05

Energielabel B

1,06 – 1,30

Energielabel C

1,31 – 1,60

Energielabel D

1,61 – 2,00

Energielabel E

2,01 – 2,40

Energielabel F

2,41 – 2,90

Energielabel G

> 2,90

Energielabel en huren

Ook voor de verhuur is een energielabel verplicht. Bijna alle woningen van woningcorporaties hebben tegenwoordig een energielabel. Voor het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws)wordt overigens niet gekeken naar het energielabel zelf, maar naar de energiezuinigheid (energie index) van een woning. Hiervoor wordtde energiezuinigheid van een woning nog uitgebreider gemeten.

Tips om je woning energiezuiniger te maken

Natuurlijk wil je een zo zuinig mogelijke woning. Daarom onderstaand een aantal tips om je woning energiezuiniger te maken.

  1. Isoleer je woning goed
  2. Wonen zonder aardgas: stap over op duurzame energie
  3. Schaf zonnepanelen aan.

Energielabel voor elektrische apparaten

Het energielabel voor elektrische apparaten geeft aan hoe zuinig het apparaat is vergeleken met soortgelijke apparaten. Je kunt veel besparen op het elektriciteitsverbruik door je oude apparaten te vervangen voor nieuwe, energiezuinige apparaten. Let dus goed op het energielabel! Op onder andere de onderstaande huiselijke apparaten is een energielabel terug te vinden:

  • Afzuigkap
  • Airco
  • CV-ketel
  • Boiler en geiser
  • HR-e ketel
  • Koelkast en vriezer
  • Oven
  • Stofzuiger
  • Televisie
  • Vaatwasser
  • Ventilatie-unit (vanaf 2016)
  • Verlichting
  • Wasdroger
  • Wasmachine
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Warmwatertank

Energielabel voor auto’s

Het energielabel voor een auto kent de energieklassen A t/m G. Dankzij dit energielabel is in één oogopslag te zien hoe zuinig een nieuwe auto is ten opzichte van andere auto’s met een vergelijkbare grootte. Een auto met energielabel A verbruikt zeker 20% minder brandstof dan een auto van vergelijkbare grootte met energielabel C/D. Een auto met energielabel B verbruikt 10 tot 20% minder brandstof. Op het energielabel van een auto staat de volgende informatie weergegeven:

  • Het verbruik volgende de officiële opgave van de fabrikant, uitgedrukt in liters per 100 kilometer
  • Het brandstofverbruik in kilometers per liter
  • De CO2-uitstoot in gram per kilometer
  • De energieklasse, aangeduid met de letter A t/m G

Een zuinigere auto wordt door de overheid beloond met een groter belastingvoordeel. Een auto met een lage CO2-uitstoot kan voordeel geven voor de aanschafbelasting, de wegenbelasting of bijtelling. Let wel op: het aangegeven verbruik op het energielabel is gebaseerd op een laboratoriumtest. Het daadwerkelijke verbruik van de auto zal in de praktijk dus altijd hoger uitvallen, afhankelijk van je rijstijl en elektronicagebruik.

Andere energielabels

Voor kantoorapparatuur als computers, printers en kopieerapparaten is er trouwens het Amerikaanse label Energy Star en het Zweedse TCO. Die laatste kun je overigens ook vinden op kantoormeubilair. Daarnaast is er ook het Europese Ecolabel dat je hier en daar kan tegenkomen. Voor koffiezetapparaten is er geen label, hierop kun je het Zwitserse SFOE vinden.

Energielabel in de praktijk

Je kan nog zo ́n energiezuinige woning hebben, uiteindelijk betekent wel: als je veel warm water of elektrische apparaten gebruikt en overmatig stookt, scheelt dit alsnog niet in de kosten. Wees je daarom altijd bewust van de energie die je zelf daadwerkelijk gebruikt. Wil je naast een beter geïsoleerde woning nog meer besparen? Lees dan eens onze tips over het besparen van gas en stroom.