Gasverbruik

Het gas- en elektriciteitsverbruik vormen samen het energieverbruik van een woning. In dit artikel gaan we in op het gasverbruik. Het gasverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. In vergelijking met elektriciteit zijn de kosten van gas een stuk duurder. Ongeveer drie keer zo duur. Een goede reden om het gasverbruik in huis in de gaten te houden. Maar hoe doe je dat precies? Waar is het gasverbruik van afhankelijk en hoe kan je op gaskosten besparen? Je leest er hier alles over.

Waar gebruiken we gas precies voor?

Gas gebruiken we met name om mee te koken, water te verwarmen (bijvoorbeeld tijdens het douchen) en de verwarming van de woning. Het verwarmen van de woning heeft de grootste invloed op het gasverbruik, gevolgd door de verwarming van water en het koken. De netbeheerder zorgt ervoor dat het gas bij jou thuis komt. Hiervoor betaal je transportkosten aan je energieleverancier, welke deze weer afdraagt aan de netbeheerder.

Het gemiddelde gasverbruik en de kosten

Ongeveer 75% van het totale gasverbruik in een woning gaat naar de verwarming van het huis. Voor de verwarming van het water is dit percentage ongeveer 20% en voor het koken 5% van het totale gasverbruik. Het gemiddelde gasverbruik per jaar in m³ in Nederland is 1.470m³. Het gemiddelde gastarief (vanaf 1 juli 2019) bedraagt €76,27 per m³ en het gemiddelde vastrecht €21,59 (incl. 21% btw) per maand. Met vastrecht worden de vaste leveringskosten van het gas bedoeld. Deze kosten verschillen per energieleverancier.

Het gasverbruik per type woning

Het gemiddelde gasverbruik verschilt per type woning. Zo zijn er zichtbare verschillen tussen een flat of bovenwoning en een vrijstaande woning. Bij een vrijstaande woning kan de warmte aan alle zijdes ontsnappen. In het geval van een flat of bovenwoning alleen via de buitenmuren. Hierdoor blijft de warmte beter in huis hangen met een lager gasverbruik tot gevolg. Het gemiddelde gasverbruik per jaar in m³ per type woning is terug te zien in onderstaande tabel. De cijfers zijn afkomstig van het Nibud.

 

Woningtype

Gemiddeld gasverbruik per jaar in m³

Kosten per maand in €, afgeronde bedragen

Flat

1.000 m³

€ 85,-

Tussenwoning

1.350 m³

€ 107,-

Hoekwoning

1.580 m³

€ 122,-

2 onder 1 kap

1.800 m³

€ 136,-

Vrijstaand

2.410 m³

€ 175,-

Gemiddeld alle woningen

1.470 m³

€ 115,-

Naast het woningtype zijn er nog andere factoren die bepalend zijn voor het gasverbruik:

 • Woonoppervlakte
 • De isolatie en het bouwjaar van de woning
 • Het weer
 • Het aantal personen in het huishouden
 • Het verbruiksgedrag

De isolatie en het bouwjaar van de woning

Een goed geïsoleerde woning zal minder gas verbruiken dan een slecht geïsoleerde woning. De warmte blijft dan tenslotte beter hangen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Er zijn meerdere manieren om een woning te isoleren, waaronder:

 • Raamisolatie
 • Vloerisolatie
 • Gevelisolatie (spouwmuurisolatie)
 • Dakisolatie

De aanwezigheid van isolatie in een woning is meestal afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Woningen gebouwd voor 1976 zijn namelijk niet of nauwelijks geïsoleerd. Woningen gebouwd na 1983 zijn in veel gevallen volledig geïsoleerd. In oudere nieuwbouwwoningen, gebouwd tussen 1983 en 1990, kan het zo zijn dat het isolatiemateriaal aan vervanging toe is. Wanneer je niet precies weet of jouw woning geïsoleerd is kun je altijd een isolatie-expert benaderen.

De invloed van het woonoppervlakte op het gasverbruik

Behalve het type woning, is ook het woonoppervlakte van een woning bepalend voor het gasverbruik. Hoe groter een woning, hoe meer er verwarmd moet worden. Voor een woonoppervlakte van 50 m² is ongeveer 870m³ gas nodig. In het geval van 200m² woonoppervlakte is dit ongeveer 2.020m³ aan gas.

De invloed van het aantal personen in het huishouden op het gasverbruik

Hoe meer mensen er in een huis wonen, hoe meer gas er wordt gebruikt. Al is dit wel in mindere mate het geval dan bij het elektriciteitsverbruik in een woning. Zo geldt in het geval van gasverbruik dat elk volgend gezinslid het verbruik iets minder doet toenemen. Dit komt namelijk omdat het gasverbruik wat nodig is voor de verwarming niet zo zeer toeneemt. Een woning wordt tenslotte altijd verwarmd, ongeacht er één of meerdere personen wonen. Het gasverbruik voor de verwarming van het water en om te koken stijgen daarentegen wat meer bij een grotere gezinssamenstelling. Onderstaand een voorbeeld:

 • Woon je alleen? Dan is het jaarlijkse gasverbruik ongeveer 650m³
 • Woon je samen met een andere volwassene? Dan is het verbruiken jullie ongeveer 370m³ gas extra, wat uitkomt op 1.020m³ totaal per jaar
 • Het eerste kind verbruikt ongeveer 430m³ gas extra, een totaal van 1.450m³ per jaar
 • Het tweede kind verbruikt ongeveer 270m³ gas extra, een totaal van 1.720m³ per jaar
 • Het derde kind verbruikt ongeveer 80m³ gas extra, een totaal van 1.800m³ per jaar

Let op! Bovenstaande aantallen geven een gemiddelde weer. Het daadwerkelijke gasverbruik bij jou thuis kan altijd hoger of lager uitvallen.

De invloed van het weer op het gasverbruik

In de koudere wintermaanden verbruik je merkbaar meer gas dan in de zomer. Dit is ook logisch, omdat er dan meer verwarmd moet worden. In de maanden oktober t/m maart verbruik je ongeveer 80% van je totale jaarlijkse gasverbruik. In de warmere maanden juni t/m september verbruik je nog geen 10%.

Besparen op het gasverbruik

Omdat de verwarming van de woning de grootste invloed heeft op het gasverbruik kun je op dit gebied veel besparen. Als je de verwarming een graad lager zet bespaar je al 7% op je gasverbruik. Verwarm daarnaast alleen de kamers waar ook daadwerkelijk iemand komt en zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al in de nachtstand. De woning blijft tenslotte nog wel even lekker warm. Zet de nachtstand op 15 graden, zo zorg je er voor dat de verwarming ’s nachts niet onnodig aan gaat. In goed geïsoleerde woningen daalt de temperatuur ’s nachts over het algemeen niet onder de 15 graden. Bovendien is je woning de volgende ochtend zo weer op temperatuur. Onderstaand staan deze en andere tips nog één keer op een rijtje.

De tips om je gasverbruik te verlagen nog één keer op een rijtje:

 1. Zet de verwarming een graad lager
 2. Zet de verwarming uit op de kamers waar niemand hoeft te zijn en wanneer niemand thuis is
 3. Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden
 4. Doe de deuren dicht tegen de tocht
 5. Isoleer je woning goed
 6. Douche korter, water verwarmen verhoogt je gasverbruik!