Energiebesparing

Op welke wijzen kan je energie besparen en besparen op je energierekening? Op deze pagina worden verschillende bespaartips uitgelicht, duurzame energievormen besproken en wordt algemene informatie gegeven over energielabels, gemiddeld energieverbruik en moeilijke begrippen.

Besparen op energiekosten

Ben je een bovengemiddeld verbruiker van energie en ben je op zoek naar manieren om te besparen op je energierekening? Er zijn diverse manieren waarop je al snel een paar tientjes op je energierekening kan besparen. Vergelijk bijvoorbeeld de voorwaarden en tarieven van verschillende energieleveranciers en stap over naar de goedkoopste aanbieder. Er zijn voorts diverse manieren om energie te besparen op gas (kortere douches, de verwarming iets lager zetten en een dikkere trui aantrekken, ramen en deuren goed dichthouden in de winter) en elektriciteit (sluit lampen aan op een tijdschakelaar, zet apparaten uit in plaats van in de standby modus, maak gebruik van spaarlampen).

Lees meer over besparen op energiekosten

Terugleveren en salderen

Moeilijke, nieuwe begrippen met betrekking tot energiebesparing zijn ‘terugleveren’ en ‘salderen’. Indien je zelf energie opwekt (bijvoorbeeld via zonnepanelen), kan je er voor kiezen deze energie van je energierekening af te trekken of terug te leveren aan de energieleverancier. Indien je de opgewekte energie aftrekt van je energierekening is er sprake van ‘salderen’. Indien je de energie teruglevert, is er sprake van ‘terugleveren’.

Lees meer over terugleveren en salderen

Zonnepanelen

Een populaire vorm van het opwekken van duurzame energie is het plaatsen van zonnepanelen op de woning. Naast energiebesparing, maak je gebruik van duurzame energie en verhogen de panelen de waarde van je huis. Het rendement op zonnepanelen wordt door bepaalde energieleveranciers zelfs gegarandeerd. Heb je onvoldoende rendement, dan wordt door deze leveranciers het verschil terugbetaald. Veruit de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen, let wel op de diverse ophangsystemen afhankelijk van het type dak.

Lees meer over de zonnepanelen

Energielabels

Energielabels geven een indicatie over de energiezuinigheid van je huis en de elektrische huishoudelijke apparaten. Met betrekking tot je huis kan je denken aan de aangebrachte isolatie en andere energiebesparende voorzieningen, zoals vloerisolatie, dubbel glas en eventueel gebruik van zonnepanelen. De labels lopen op van A tot G: A is zeer zuinig (donkergroen) en G is zeer onzuinig (donkerrood). Het energielabel dat wordt toegekend aan je huis, is 10 jaar geldig. Bij de zoektocht naar een nieuwe woning, kan de investering in een energiezuinig huis op de lange termijn je een flinke besparing opleveren op je energierekening.

Lees meer over energielabels

Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddeld energieverbruik per huishouden is afhankelijk van verschillende factoren; het aantal personen per huishouden, het type woning, de energiezuinigheid en het soort apparaten die je gebruikt bepalen allen tezamen de hoogte van je energieverbruik. Op deze pagina wordt inzicht gegeven in het gemiddeld verbruik van energie aan de hand van cijfers van het Nibud.

Lees meer over gemiddeld energieverbruik

Spaar- en ledlampen

Op het gebied van huisverlichting is nog een hoop te winnen met betrekking tot energiebesparing. Lampen worden gelukkig steeds zuiniger, er zijn inmiddels zuinige en duurzame alternatieven voor gloeilampen op de markt beschikbaar. Lampen dienen tegenwoordig aan een minimumzuinigheid te voldoen: lampen met een energielabel lager dan C mogen niet op de markt worden gebracht.

De spaarlamp is een zuinig alternatief, zeker bij een langdurige verlichting van een ruimte. Op het moment je een ruimte kort verlicht, zoals een kelder of wc, is een spaarlamp niet altijd de meest voor de hand liggende keuze. De lamp heeft namelijk zijn opwarmtijd nodig. Ledlampen zijn de meest zuinige optie en hebben bovendien de meeste branduren: ongeveer 50.000. Je hebt meteen vol licht en produceren weinig warmte, de opgenomen warmte wordt bovendien voor zo’n 50% afgegeven in licht.

Lees meer over spaar- en ledlampen

Studenten en energie

Op het moment dat je de eigen vleugels uitslaat als student, krijg je te maken met je eigen administratie en daar maakt je energierekening ook onderdeel van uit. Als student heb je het vaak niet zo ruim, elke vorm van besparing is daarom welkom. Waar dien je op te letten bij het afsluiten van een energiecontract? In dit artikel worden onder meer tips gegeven met betrekking tot het kiezen van een tariefsoort, de keuze voor de lengte van je energiecontract en besparingstips.

Lees meer over studenten en energie