Netbeheerder TenneT

Energieleverancier Tennet logo

Tennet is één van de grotere netbeheerders in de branche, doordat ze netbeheerder zijn en verantwoordelijk voor alle de hoogspanningsmasten in Nederland. De Nederlandse overheid is dan ook de enige aandeelhouder van van dit bedrijf.

Over Tennet

TenneT kent een rijke historie. Het verhaal van dit bedrijf gaat terug naar 1886 toen Willem Benjamin Smit de eerste elektriciteitscentrale van Nederland bouwde. Hij deed dat in eerste instantie om zijn eigen familie en vrienden van elektriciteit te kunnen voorzien. Al snel groeide dit uit tot een bedrijf wat elektriciteit leverde aan verschillende woningen en ondernemingen.

In de loop van de tijd kwamen er steeds meer van dergelijke elektriciteitscentrales in het land en kwam een samenwerking tot stand. Dit resulteerde in 1949 tot de eerste landelijke netbeheerder, de Samenwerkende ElektriciteitsProductiebedrijven (SEP) genaamd. Dit was de voorloper van TenneT.

In 1998 wees Nederlandse overheid TenneT aan als beheerder van het Nederlandse hoogspanningstransportnet. In 2010 kwam hier ook het Duitse hoogspanningsnet van E.ON bij, waardoor TenneT ook een internationale speler is geworden.

Duurzaamheid

TenneT is zich bewust van de impact van hun werkzaamheden op het milieu. Om deze reden nemen ze allerlei maatregelen om te zorgen dat de belasting minimaal is of ze compenseren de effecten hiervan. Ze proberen niet alleen hun eigen werkzaamheden te compenseren, maar dragen ook bij aan de algehele verlaging van de belasting op het milieu in zowel Nederland als Duitsland. Hierbij focussen ze vooral op de CO2-voetafdruk, olielekkages en biodiversiteit. TenneT doet er alles aan om de milieueffecten zoveel mogelijk te beperken.

Informatie en contact TenneT Holding B.V.
Adres Utrechtseweg 310, 6812 AR  Arnhem
Telefoon 0800 836 63 88
E-mailadres communicatie@tennet.eu