Terugleveren en salderen

Als je je verdiept in energiebesparing en het zelf opwekken van stroom, komen er ongetwijfeld begrippen langs die nieuw voor je zijn. Twee van deze begrippen zijn bijvoorbeeld salderen en terug leveren. Maar wat betekenen deze begrippen precies? Ze hebben met elkaar te maken, maar zijn zeer verschillend. Hieronder leggen we het je uit.

Verschil salderen en terugleveren

Het verschil tussen salderen en terugleveren zit hem in het aftrekken van energie van de rekening of juist het teruggeven hiervan aan de leverancier. Het aftrekken van de opgewekte kWh van de rekening wordt ‘salderen’ genoemd, terwijl ‘terugleveren’ het teruggeven van de teveel opgewekte kWh aan de leverancier is. Naast dat salderen het aftrekken is en terugleveren het teruggeven van kWh aan de leverancier, is er nog een verschil tussen deze twee begrippen. Namelijk de vergoeding die je voor terugleveren ontvangt. Voor terugleveren houdt iedere leverancier andere tarieven aan en vaak geldt dat je de prijs per kWh (ex. BTW, energiebelasting, opslag duurzame energie) vergoed krijgt.

Wat is salderen?

Salderen is dus simpelweg het aftrekken van de zelf opgewekte energie van de rekening van de energieleverancier. Dit kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld: Stel, je hebt zonnepanelen waarmee je je eigen energie opwekt. Hiermee wek je een X aantal kWh op, bijvoorbeeld 500. Als je uiteindelijk in een jaar 3.000 kWh hebt gebruikt, haal je hier de 500 kWh van af (deze saldeer je). Dan blijft er dus 2.500 over. Deze betaal je aan je leverancier.

Salderen per aansluiting

Voor kleinverbruikers geldt (als je een elektriciteitsaansluiting hebt van 3×80 Ampère of lager) dat voor het salderen de opgewekte stroom via dezelfde aansluiting teruggeleverd moet worden als via welke je deze ontvangt. Als je een aansluiting hebt van meer dan 3×80 Ampère, dan ben je een grootgebruiker. Neem dan contact op met je leverancier om hier afspraken over te maken.

Maximum salderen

roeger was het zo dat je per jaar probleemloos je eigen stroomverbruik kon salderen met een maximum van 5.000 kWh. Per 1 januari 2014 is dit gewijzigd: tegenwoordig is het zo dat je je hele verbruik mag salderen, ook boven de 5.000kWh. De ‘salderingsgrens’ is nu dus precies de hoeveelheid kWh die je verbruikt hebt. Op je energierekening staat wat jouw salderingsgrens is. Wil je meer salderen dan wat je verbruikt hebt? Dan wordt het ́terugleveren ́.

Wat is terugleveren?

Wat je dus meer aan energie hebt opgewekt dan je kunt gebruiken, lever je terug aan het openbare net. Voorbeeld: stel je hebt 3.000 kWh verbruikt, maar je hebt er 4.000 opgewekt, dan kun je deze overgebleven 1.000 kWh ́terug leveren aan de leverancier. Hier krijg je dan een vergoeding voor, de zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte hiervan verschilt per leverancier, maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) let er wel op dat dit redelijk is. Maar wat is een redelijke  vergoeding? Als je rond de € 0,07 per kWh zit, is dat al heel redelijk. Let hierop bij het uitzoeken van een nieuwe leverancier. Voor terugleveren is het overigens sterk aan te raden om een slimme meter hebben.

Slimme meter

Het is sterk aan te raden om in de gaten te houden hoeveel je werkelijk opwekt. Schaf hiervoor het liefst een digitale meter aan, want een analoge meter saldeert de opgewekte stroom automatisch. Een slimme meter houdt precies je verbruikte en opgewekte aantal kWh zien. Deze gegevens worden meteen doorgegeven aan de netbeheerder. Het is altijd handig om bij de netbeheerder na te vragen of jouw meter geschikt is om te salderen. Tip: registreer je bij energieleveren.nl, op deze website kun je gemakkelijk al jouw gegevens bijhouden en inzien om ze vervolgens te vergelijken met die van de leverancier. Vanaf begin 2015 krijgt overigens ieder huishouden zo ́n slimme meter aangeboden, maar je bent niet verplicht deze aan te nemen. Een slimme meter kost evenveel als een gewone energiemeter. Je hoeft je overigens niet druk te maken over je privacy. De gegevens mogen alleen op bepaalde momenten uitgelezen worden, bijvoorbeeld voor je eindafrekening of wanneer je overstapt naar een andere leverancier. De Wet Bescherming Persoonsgegevens zorgt ervoor dat je gegevens niet zomaar aan derden doorgegeven mogen worden. Lees meer over de slimme meter.

Belasting

Handig om te weten: als je zonnepanelen hebt, ben je tegenwoordig je voor de Belastingdienst een ondernemer. Je kunt namelijk de over de panelen betaalde BTW terugvragen. Hiervoor moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Je moet dan ook BTW gaan betalen over de terugleververgoeding die je ontvangt. Vraag de leverancier dan ook om je de vergoeding inclusief BTW te geven. Sommige leveranciers doen dit overigens standaard.

Energieleverancier kiezen

Schat bij het kiezen van een energieleverancier van tevoren in hoeveel je gaat opwekken, zodat je dit van je gebruik af kan trekken. Op deze manier kun je beter inschatten wat voor jou de goedkoopste leverancier is. Bij het kiezen van een leverancier is het belangrijk om te weten wat de hoogte van de terugleververgoeding is, want elke leverancier mag dit zelf bepalen.