Netbeheerders

Om in Nederland gebruik te kunnen maken van gas en licht heb je naast een energieleverancier ook te maken met een netbeheerder. Dit is zo gekomen na het liberaliseren van de elektriciteit en gasmarkt. De meeste netbeheerders bieden zowel elektriciteit als gas aan, maar dit is niet altijd het geval. Hieronder kun je zien welke elektriciteit en gas aanbieders er zijn in Nederland.

Elektriciteit en gas netwerkbeheerders

In Nederland is TenneT de beheerder van het nationale hoogspanningsnet en N.V. Nederlandse Gasunie is de beheerder van het nationale gastransportnet.

Het beheer van de midden- en laagspanningsnetwerken is verdeeld in zones en wordt verzorgd door een zogenaamde Regionale NetBeheerder (RNB). Hetzelfde geldt voor gasnetwerken die geen deel uitmaken van het nationale hoofdnetwerk.

Elke zone heeft zijn eigen netwerkbeheerder: het is de enige netwerkbeheerder in deze zone. Volgens de Nederlandse wet moeten aangewezen netwerkexploitanten een meerderheidsbelang hebben van de overheid. Commerciële partijen zijn hierin niet toegestaan.

Nederlandse netbeheerders

Elektriciteit Gas
TenneT Gas Transport Services
Coteq Coteq
Enduris Enduris
Enexis Enexis
Liander Liander
Rendo Rendo
Stedin Stedin
Westland Infra Westland Infra

Gas netbeheerders in Nederland 2023

Netbeheerders in Nederland 2023

Netbeheerder TenneT

TenneT is één van de grotere netbeheerders in de branche. Ze zijn niet alleen netbeheerder in Nederland, maar ook in Duitsland. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de hoogspanningsmasten in Nederland. De Nederlandse overheid is de enige aandeelhouder van TenneT Nederland.

Lees hier meer over netbeheerder Tennet. 

Netbeheerder Coteq

Netbeheerder Coteq is actief in de regio Twente en valt onder de Cogas groep. Coteq Netbeheer opereerde vroeger onder de naam Cogas Infra en Beheer, maar de toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) wilde een duidelijke splitsing tussen de netbeheerder en de andere bedrijfsonderdelen. Daarom is de naam sinds 2017 gewijzigd naar Coteq Netbeheer.

Lees hier meer over netbeheerder Coteq.  

Netbeheerder Enduris

Enduris is de netbeheerder in de regio Zeeland en is onderdeel van de Stedin Groep. Enduris werkt graag samen met andere partijen in de branche om de processen te optimaliseren en efficiënter te maken. Doelstelling is om in 2050 volledig duurzaam te zijn.

Lees hier meer over netbeheerder Enduris.  

Netbeheerder Enexis

Enexis is verantwoordelijk voor de elektriciteitstoevoer van ruim drie miljoen huishoudens in Nederland. Naast het verlenen van goede service staat duurzame energie hoog op de agenda. De netbeheerder is vooral actief in het noorden en zuiden van het land.

Lees hier meer over netbeheerder Enexis.  

Netbeheerder Liander

Netbeheerder is Liander is in zes verschillende regio’s actief in Nederland. Vanwege de grote actieradius van dit bedrijf, kiest Liander per regio voor een eigen aanpak om de beste service te kunnen verlenen. Hierbij werken ze onder meer samen met de plaatselijke gemeenten.

Lees hier meer over netbeheerder Liander.  

Netbeheerder Rendo

In de provincies Drenthe en Overijssel is netbeheerder Rendo actief. Rendo is één van de kleinere netbeheerders en heeft duurzame energie als doelstelling. Dit willen ze niet alleen voor de klant, ook op het kantoor zelf liggen zonnepanelen en er wordt gereden met elektrische bedrijfsauto’s of auto’s op groengas.

Lees hier meer over netbeheerder Rendo.  

Netbeheerder Stedin

Stedin is een netbeheerder die vooral in de randstad opereert. Samen met Liander en Enexis is Stedin één van de grootste netbeheerders in Nederland. Het bedrijf onderscheidt zich in innovatieve ontwikkelingen zoals het ontwerpen van een zelfherstellend elektriciteitsnet.

Lees hier meer over netbeheerder Stedin.  

Netbeheerder Westland Infra

Deze netbeheerder is actief in het Westland. De glastuinbouw die plaatsvindt in het Westland zorgt voor een unieke marktpositie van Westland Infra. De tuinbouw heeft namelijk specifieke energie eisen en door deze specifieke vraag heeft Westland Infra technisch hoogwaardige energienetten ontwikkeld. Hiermee onderscheidt Westland Infra zich op de energiemarkt.

Lees hier meer over netbeheerder Westland Infra.  

Overstappen van netwerkbeheerder?

Helaas is het niet mogelijk om over te stappen van netbeheerder, je kunt in Nederland alleen overstappen van energieleverancier. Wil je besparen op je energiekosten, dan kun je dus het beste energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Energieleveranciers vergelijken