Wanneer u als ondernemer op zoek bent naar een geschikt energiebedrijf voor uw onderneming kunt u verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken op tarieven, duurzaamheid, algemene voorwaarden en de service die het bedrijf levert. Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het in eerste instantie belangrijk dat u als ondernemer voor ogen heeft wat voor soort ondernemer u bent en welke energiebehoeftes daarbij passen.
Zakelijke energie voor kantoor aan huis
In de afgelopen jaren zijn er steeds meer zelfstandigen zonder personeel gekomen. Als gevolg hiervan kiezen hebben steeds meer mensen thuis hun kantoor. Wanneer u een eigen thuiskantoor hebt, kan het zijn dat een consumentencontract goedkoper is dan een zakelijk energiecontract. Het is belangrijk om dit goed te bekijken, veel mensen gaan er namelijk vanuit dat zakelijke energie altijd goedkoper is. Dit is niet altijd het geval. Verschillende aspecten spelen een rol. Allereerst is het belangrijk om te zien hoeveel energie u verbruikt met uw thuiskantoor en meestal is dit niet zo veel. Voor veel zelfstandigen zonder personeel gaat het energieverbruik niet veel verder dan een koffiezetapparaat en een computer. Soms staan er echter grote apparaten en machines in de werkruimte. In dergelijke gevallen zijn de zakelijke energiekosten natuurlijk hoger.
Er zijn fiscale voordelen wanneer u een thuiskantoor hebt. Kiest u voor zakelijke energie, dan kan de btw worden afgetrokken van energiekosten. Hieraan zijn wel bepaalde eisen verbonden. U dient een volledig onafhankelijke werkruimte met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen te hebben. In principe moet de ruimte aan een andere zelfstandigen kunnen worden verhuurd. Als het aan deze bepaalde vereisten voldoet, dan is er sprake van een onafhankelijke werkruimte. U kunt in sommige gevallen ook de energiekosten van de apparaten aftrekken van de belastbare winst.
Zakelijke energie voor een restaurant
Begint u een restaurant, dan is het moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel energie het restaurant zal verbruiken. Vaak moet er een schatting worden gemaakt, die gebaseerd is op gemiddelden. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat niet alle restaurants even groot zijn. Een kleiner restaurant is vaak rond de 80 vierkante meter, terwijl een grote eetgelegenheid al snel 250 vierkante meter kan zijn. De energiekosten zullen dan heel verschillend zijn.
Voor een restaurant kunt u ook kiezen tussen een energiecontract voor bedrijven of consumenten. Wat goedkoper is, hangt af van het verbruik. In de meeste gevallen is een energiecontract voor bedrijven echter veel goedkoper voor een restaurant. Wanneer u een restaurant heeft, zijn er ook fiscale voordelen op het gebied van energie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om btw op energiekosten af te trekken van de aangifte.
Energieverbruik kantoor
Er zijn veel kantoren in Nederland en geen enkel kantoor is hetzelfde. We hoeven u niet uit te leggen dat een gigantisch kantoor van vijf verdiepingen waar honderden mensen werken veel meer energie verbruikt dan een klein kantoor waar een handjevol mensen werkt. Desalniettemin zijn er in het verleden studies geweest, waarvan de gemiddelden afkomstig zijn van energieverbruik. Uiteraard wordt rekening gehouden met het aantal vierkante meters dat een kantoor groot is. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddeld kantoor in Nederland iets minder dan 600 vierkante meter groot is. Niet alleen de grootte van het kantoor maar ook het aantal mensen dat er werkt heeft effect op het energieverbruik. Gemiddeld kan men van het volgende uitgaan:
- Minder dan 20 mensen op kantoor = 60 kWh en 18 kubieke meter gas per vierkante meter
- Meer dan 20 mensen op kantoor = 115 kWh en 20 kubieke meter gas per vierkante meter
Ook bij een kantoor kunt u kiezen tussen een consumentencontract of een energiecontract voor bedrijven. De meeste kantoren zijn grote gebruikers, waardoor een energiecontract voor bedrijven veel goedkoper is. U kunt daarnaast profiteren van een belastingvoordeel, er kan bijvoorbeeld btw worden afgetrokken en u kunt gebruik maken van de energie-investeringsaftrek.
Zakelijke energie voor een winkel
In Nederland zijn er meer dan 100.000 winkels. Al deze winkels hebben energie nodig. Welke energiemaatschappij past het beste bij uw winkel en uw behoeften? De hoeveelheid energie die uw winkel gebruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten hoe groot de winkel is en welke apparaten allemaal energie gebruiken. De sector waarin uw winkel zit, is ook belangrijk. Een elektronicawinkel met veel showroommodellen zal veel meer energie verbruiken dan een kledingwinkel.
De meeste winkels kiezen voor een energiecontract voor bedrijven. Een consumentencontract is alleen goedkoper in zeer kleine winkels met een laag energieverbruik. Hierbij geldt een limiet van 10.000 kWh en 5.000 kubieke meter gas per vierkante meter. Zolang u met uw winkel onder deze limiet blijft, is het verstandiger om te kiezen voor een consumentencontract. Woont u als winkeleigenaar boven uw winkel? Dan is het belangrijk om te controleren of er verbindingen zijn. Is dit niet het geval dan dient u twee afzonderlijke contracten aan te vragen.