Energieverbruik

Wat het gemiddeld energieverbruik voor een huishouden is, is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van vele factoren, zoals uit hoeveel personen het huishouden bestaat, of je in een appartement of vrijstaand huis woont, hoe oud je woning is, wat voor soort apparaten je gebruikt, etc. Ook voor deskundigen is dit moeilijk in te schatten en de cijfers lopen soms sterk uiteen. 

Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers houden allemaal andere prijzen aan. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen is het handig om vooraf een schatting te maken over hoeveel gas en energie je denkt te gaan verbruiken, om zo te kunnen bekijken wat voor jou de goedkoopste keuze is. In onze vergelijker kun je jouw gegevens invullen en zo een goede berekening maken. Hiermee kun je de juiste energieleverancier kiezen. Maar het is altijd handig om je eigen cijfers te vergelijken met die van anderen, zodat je kunt bekijken op welke gebieden je eventueel aanpassingen kan doen. Bij iedere leverancier betaal je maandelijks een vast bedrag, dat vervolgens aan het eind van het jaar wordt herberekend. Hiervoor moet je dan bijbetalen of je krijgt geld terug.

Alle energieleveranciers vergelijken

Gasverbruik

Gas gebruik je niet alleen om mee te koken. In de meeste huishoudens wordt ook gas gebruikt om water te verwarmen. Als je dan de kachel aanzet of de warme kraan opendraait, wordt er ook gas gebruikt voor de verwarming van het water. Jouw maandelijkse kosten voor gas zijn in zeer kleine mate afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, maar juist meer van het type woning waar je in woont. Nieuwbouwwoningen werden namelijk pas na 1975 standaard (gedeeltelijk) geïsoleerd. Als je woning slecht geïsoleerd is, verbruik je automatisch meer gas doordat je meer moet stoken. In de maandelijkse gaskosten zitten overigens ook de netwerkkosten en de regiotoeslag inbegrepen. De regiotoeslag is voor elke regio anders: hoe verder je van Groningen af zit, hoe meer je betaalt want het transport duurt langer voordat het je huis bereikt.

Meer informatie over gasverbuik

Elektriciteitsverbruik

Je hebt niet snel door hoeveel stroom je dagelijks eigenlijk gebruikt. Veel dingen waar we tegenwoordig bijna niet meer zonder kunnen, zijn allemaal elektrische apparaten. Denk aan je computer of laptop, mobiele telefoon, tablet, televisie, koffiezetapparaat of waterkoker. En daarnaast is er natuurlijk het licht, dat vooral ́s winters lang aanstaat doordat het buiten lang donker is. Maar ook de koelkast die 24/7 aan staat en misschien heb je ook wel een aparte vriezer. En niet alle apparaten zijn even zuinig. Als je thuis oude apparaten hebt staan, is de kans groot dat dit energieslurpers zijn. Nieuwere apparaten zijn allemaal veel energiezuiniger gemaakt. Hieronder zie je het gemiddelde stroomverbruik voor een huishouden in Nederland.

Meer informatie over elektriciteitsverbuik

Stadsverwarming

Als je blok- of stadsverwarming hebt, dan wordt dit op je energierekening vermeld als warmtegebruik in plaats van gasverbruik. Volgens het Nibud is het gemiddelde verbruik voor een huishouden van gemiddeld 2,2 personen zo ́n 34 GJ (gigajoules) per jaar. Als ook de verwarming van kraanwater via stadsverwarming gaat, is dit zo ́n 42 GJ per jaar.

Meer informatie over stadsverwarming

Hoog verbruik

Mocht je erachter komen dat je meer gas of stroom gebruikt dan gemiddeld per huishouden, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan natuurlijk zo zijn dat je meer personen in je huishouden hebt dan het gemiddelde van 2,2. Dan worden er meer apparaten gebruikt. En misschien heb je het snel koud, houd je van lange, hete douches of gebruik je specifieke elektrische apparaten die veel stroom gebruiken voor je hobby.

Te grote gasaansluiting

Daarnaast kan het zo zijn dat je gas aansluiting te groot is. Grotere gasaansluitingen hebben hogere tarieven. Je betaalt meer voor het transport, maar ook voor de aansluiting zelf. Consumenten hebben over het algemeen een G4- of G6-meter. Deze meter moet jouw piekverbruik aankunnen, dit is de maximale hoeveelheid gas die op één moment door de meter kan. Als je een grotere meter hebt, bijvoorbeeld een G10- of G16-meter, maar je piekverbruik is lager, dan kan het zo zijn dat je honderden euro ́s per jaar teveel betaalt (soms wel tot €900!). Als je hierover geen brief hebt ontvangen van je netbeheerder, neem dan zelf contact op. Het kan namelijk zo zijn dat deze de meter kosteloos voor je vervangt en dat je het in het verleden teveel betaalde geld terug krijgt.

Energiebelasting

Bij de energierekening zit ook de energiebelasting inbegrepen. Iedereen moet energiebelasting betalen, ook over energie die je zelf opwekt (over het nettogebruik). Je krijgt hiervan wel een deel weer terug (belastingvermindering, vroeger ook wel heffingskorting genoemd). Deze belastingvermindering verschilt per jaar, maar is hetzelfde per aansluiting. Bij consumenten maakt de energiebelasting ongeveer 1/3 deel uit van de energierekening. Daarnaast betaal je ook nog eens 21% over deze energiebelasting, en daarnaast de transport en levering van de energie en de meterhuur. Energiebelasting is eigenlijk een heffing of belasting die je moet betalen over elke m3 gas of kWh stroom die je gebruikt. Dit bedrag betaal je aan je energieleverancier en deze betaalt dit weer door aan de belastingdienst. Daarnaast is er per 1 januari 2013 ook de heffing ́Opslag Duurzame Energie ́, ook per kWh stoom of m3 gas. Deze heffing is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren.

Alle energieleveranciers vergelijken