Stadsverwarming

Stadsverwarming is een efficiënte manier waarop huizen in bepaalde steden via een ondergronds buizensysteem zonder gas maar door warm water verwarmd worden. Inmiddels zijn er ruim een half miljoen huishoudens in Nederland die op deze wijze hun warmte ontvangen. Ontdek hier precies wat stadsverwarming inhoudt, hoe de prijs van stadsverwarming bepaald wordt en of je kunt overstappen.

Wat is stadsverwarming?

Om stadsverwarming te realiseren wordt er een groot systeem van dikke buizen onder een blok met appartementen of huizen aangelegd. Dit is een gemeenschappelijk systeem en stadsverwarming is dus niet iets waar je voor kunt kiezen, je hebt het of je hebt het niet. Door de buizen stroomt warm water en zo worden de aangesloten woningen verwarmd. Het water wordt steeds opnieuw verwarmd via restwarmte afkomstig van afvalverbranding, fabrieken en centrales. Dankzij dit hergebruik is het verwarmen via deze manier veel energiezuiniger. Er wordt zo`n 50 procent minder CO2 uitgestoten dan wanneer de warmte via een HR-ketel gerealiseerd wordt.

Voor- en nadelen stadsverwarming

Stadsverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Je hebt snel toegang tot een onbeperkte hoeveelheid van warm water
  • Dankzij de buizen is het eenvoudig om vloerverwarming aan te sluiten
  • Er is geen mogelijkheid tot gaslekken
  • Het systeem is milieuvriendelijker
  • Je hoeft geen CV-ketel aan te schaffen en te onderhouden

De nadelen die stadsverwarming kent zijn:

  • Je kunt niet wisselen van aanbieders en het is dus niet mogelijk om een goedkopere deal te sluiten
  • Je kunt alleen maar elektrisch koken

Overstappen met stadsverwarming

Aangezien de stadsverwarming door een specifieke leverancier wordt geregeld, kun je hier als consument niets aan veranderen. Deze leverancier is dus altijd hetzelfde en voor warmte kun je niet overstappen. Ook met stadsverwarming kun je echter nog steeds overstappen naar een andere energieleverancier voor stroom. De meeste huishoudens met stadsverwarming hebben geen gasaansluiting of gebruiken veel meer gas. Let bij het energie vergelijken  daarom wel altijd goed op dat je een lager gasverbruik invult of het vergelijken op gas helemaal uitschakelt.

Warmtewet

De bedrijven die stadsverwarming regelen hebben vanwege de hoge investeringen in het aanleggen van stadsverwarming een monopolie op de levering. Om jou als consument wel een bescherming te bieden tegen eventuele oneerlijke handel zijn er in 2014 strengere regels vastgelegd in de Warmtewet en houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht. In deze Warmtewet staat onder andere beschreven hoeveel de warmte mag kosten, dat je na 4 uur storing in aanmerking komt voor een vergoeding en van welke diensten je als consument nog meer gebruik kunt maken.

Kosten stadsverwarming

Hoeveel je betaalt voor stadswarmte kan per regio van Nederland anders zijn. Dit komt door de variabele kosten zoals de meterhuur en het transport. Wel zijn er landelijke tarieven vastgesteld die de leverancier maximaal mag rekenen voor stadsverwarming. Dit bedrag wordt bepaald door de ACM en wordt gebaseerd op de gemiddelde prijs die een Nederlands huishouden met gasaansluiting betaald. Stadsverwarming is dus niet duurder dan verwarming via gas. Bij de kosten inbegrepen zitten zowel de kosten voor verwarming als voor tapwater, maar de leverancier mag zelf bepalen of hij dit als twee losse bedragen of als één bedrag op de jaarafrekening vermeldt. De kosten van elektriciteit betaal je apart.

Verhuizen van of naar gebied met stadswarmte

Wanneer je naar een gebied verhuist met stadswarmte dan is het belangrijk om je voor de verhuizing aan te melden bij de leverancier. Deze sluit je dan op tijd aan op de stadsverwarming. Bij de meeste leveranciers geldt dat er wordt aangeraden om dit maximaal 3 maanden en minimaal een week van te voren door te geven.