Energie Informatie

Op deze pagina wordt informatie gegeven met betrekking tot verschillende energieonderwerpen. Naast specifieke informatie kunt u bijvoorbeeld antwoord vinden op vragen als ‘wat is een ‘slimme meter’ en ‘wat doen netbeheerders’?

Slimme meter

Ter modernisatie van Nederlandse huishoudens wordt sinds een paar jaar gebruik gemaakt van de slimme energiemeter. Deze digitale meter kan op afstand worden uitgelezen door netbeheerders en zorgt voor registratie van elektriciteits- en gasstanden. De slimme meter is vooralsnog niet verplicht, echter het idee op lange termijn is alle analoge meters door de slimme meter te vervangen. De installatie van deze meters is in 2012 van start gegaan en wordt langzaamaan door het gehele land uitgevoerd. Wil je eerder een slimme meter in huis? Dan kan je een prioriteitsaanvraag doen bij je netbeheerder.

Lees meer over de slimme meter

Stroomstoring

Wat te doen bij stroomstoring en waar aan te denken? Bereid je voor op een mogelijke stroomuitval, ook al komt een langdurige stroomuitval in Nederland zelden voor. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende kaarsen in huis hebt en een goed werkende zaklamp. In geval van stroomuitval, meld deze via het Nationale Storingsnummer bij je netbeheerder. Is er als gevolg van de stroomuitval schade ontstaan aan een elektrisch apparaat of heb je anderszins fysieke schade ervaren? De schadeclaim dient in dat geval aan je netbeheerder te worden gericht. Of de schade wordt vergoed, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Je kan in dergelijke gevallen informatie inwinnen bij bijvoorbeeld je rechtsbijstandverzekeraar.

Lees meer over stroomstoring

Energiebelasting

Hoe is de energierekening opgebouwd? Je dient diverse overheidsheffingen af te dragen over je energierekening, deze heffingen nemen zo’n derde van de energierekening in beslag. Je betaalt onder meer energiebelasting, de heffing ‘opslag duurzame energie’ en draagt ten slotte ook BTW af. De heffingen zijn een verplicht onderdeel van de energierekening, hoe hoog de heffingen uitvallen wordt de door Nederlandse overheid bepaald.

Lees meer over de energiebelasting

Stadsverwarming

Wat is stadsverwarming precies? Stadsverwarming is een nieuwe efficiënte vorm van verwarming van huizen via een ondergronds buizensysteem. Het buizensysteem maakt in plaats van gas gebruik van warm water om de huishoudens van een verwarmd huis te voorzien. Dit heeft diverse voordelen, zo is het bijvoorbeeld eenvoudig vloerverwarming op het buizensysteem aan te sluiten. Overstappen naar stadsverwarming is alleen mogelijk indien stadsverwarming wordt aangeboden in je woonplaats/woonwijk. De kosten verschillen per regio, de prijsverschillen ontstaan als gevolg van verschillen in de meterhuur en transport.

Lees meer over stadsverwarming

Wat doen netbeheerders?

Energievoorziening vindt plaats door een samenwerking tussen twee partijen: de energieleverancier en netbeheerders. De energieleverancier biedt de consument een energiecontract. De energie wordt echter aangeleverd door de netbeheerder, die zich ontfermt over de energietransport. De netbeheerder heeft diverse taken: transport van gas en stroom, zorgen voor aanleg van nieuwe leidingen en de aansluiting van (slimme) meters. De netbeheerder waar je als consument mee te maken hebt, is afhankelijk van de regio waar je woonachtig bent. Indien je overstapt van energieleverancier, verandert je netbeheerder alleen indien deze niet actief is in de regio waar je gaat wonen.

Lees meer over wat doen netbeheerders?