Zonnepanelen

Zonnepanelen, de meest populaire vorm van duurzame energie voor particulieren. Op deze pagina vind je waarom het interessant is om zonnepanelen te plaatsen, hoe zonnepanelen werken en verschillende soorten zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen bieden meerdere voordelen. Zo maak je gebruik van duurzame energie, bespaar je op energiekosten en kan het de waarde van je huis verhogen.

Kosten besparen

Zonnepanelen hebben een erg goed rendement. In bijna alle gevallen zijn zonnepanelen winstgevend en er zijn zelfs aanbieders die garanderen dat je de kosten eruit haalt en je het verschil terugbetalen wanneer dit niet gebeurt. Belangrijk voor dit goede rendement in Nederland is het feit dat zonnepanelen ook als het bewolkt is nog elektriciteit opwekken.

Duurzame energie

De meest duurzame vorm van energie is natuurlijk als je het zelf opwekt en er geen CO2 vrijkomt. De makkelijkste en beste manier om dit te doen is door middel van zonnepanelen.

Energie bewuster leven

Veel mensen die zelf energie opwekken gaan er vaak ook bewuster mee om. Zo besparen mensen met zonnepanelen niet alleen op hun energiekosten omdat zij zelf stroom opwekken, maar ook nog omdat het totaalverbruik bij veel van deze mensen daalt.

Zonnepanelen vs. andere duurzame energiebronnen

In vergelijking met andere duurzame energiebronnen hebben zonnepanelen minder nadelen. Zo maakt een zonnepaneel geen lawaai, stinkt het niet en neemt het voor huiseigenaren in de meeste gevallen geen bruikbare ruimte in beslag.

Subsidie op zonnepanelen

Landelijk is de subsidie op zonnepanelen afgeschaft. Het is wel mogelijk dat er in jouw gemeente nog wel subsidie op zonnepanelen is. Wil jij weten of jij in aanmerking komt voor subsidie? Op deze website kan je zien of jij recht hebt op subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen.

Overstappen met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen en wil jij overstappen naar een andere energieaanbieder? Dit is altijd mogelijk. Er verandert voor jou niks wat betreft het gebruiken en salderen van zelf opgewekte stroom. Vergelijk aanbieders om een goedkope leverancier te vinden. Wel kan het zijn dat het tarief voor terugleveren van het stroom en het maximaal saldeerbare stroomverbruik per aanbieder verschilt. Wil jij meer weten over salderen? Lees dan verder op onze pagina salderen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Je kan niet zomaar zonnepanelen bestellen, maar de meeste daken zijn geschikt voor zonepanelen. Zelfs op rieten daken is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Wel moet je opletten met het bestellen van zonnepanelen, want voor verschillend soorten daken heb je ook verschillende soorten ophangsystemen nodig. Als het een koophuis betreft heb je geen vergunning van de gemeente nodig. Is jouw huis een monumentale woning of een pand met beschermd stadsgezicht? Dan moet je wel toestemming hebben om zonnepanelen te plaatsen.

Heb ik een nieuwe energiemeter nodig?

Er zijn meerdere energiemeters in omloop in Nederland en het verschilt per meter. Wij raden je aan om dit te verifiëren bij de aanbieder van zonnepanelen, een goede aanbieder is hier zeker van op de hoogte.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken stroom op door het omzetten van zonnestralen in elektriciteit. Wil jij weten hoe dit in zijn werk gaat? De volgende tekst geeft je een korte en gemakkelijke beschrijving het proces. Een zonnepaneel bestaat uit tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen absorberen de fotonen in de zonnestralen door middel van een halfgeleider materiaal, silicium. Negatieve elektronen komen hierbij in beweging en worden door het design van de zonnecellen één richting opgestuurd. Hierdoor worden positieve en negatieve elektronen van elkaar gescheiden waarbij stroom opgewekt wordt. Eén zonnecel wekt niet genoeg stroom op om daadwerkelijk te gebruiken en daarom zitten er meestal minimaal 72 zonnecellen op één zonnepaneel.

Silicium

Hierboven wordt silicium genoemd, maar wat is dat nou eigenlijk? Silicium is een soort zand. Het zand is erg fijn en is halfgeleider. We hoeven ons geen zorgen te maken dat we een tekort aan silicium krijgen, silicium is na zuurstof de meest voorkomende stof op de aarde en 25% van de aardkorst bestaat uit silicium.

Soorten zonnepanelen

De drie meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijn, monokristallijn en amorf zonnepanelen. De belangrijkste verschillen tussen deze zonnepanelen zijn de prijs en rendement. Deze zijn aardig in balans, duurdere zonnepanelen hebben een hoger rendement dan goedkopere zonnepanelen.

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen komen het meeste voor en scoren gemiddeld op kostprijs en rendement. Wanneer er veel ruimte voor zonnepanelen is kan je zeker een hoge opbrengst uit polykristallijne zonnepanelen halen.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen zijn de duurste van de drie genoemde soorten maar hebben ook de hoogste rendement. Als er weinig ruimte en veel energie nodig is zijn monokristallijn zonnepanelen het meest geschikt.

Amorf

Amorf zonnepanelen zijn de goedkoopste soort en leveren ook het laagste rendement. Amorf zonnepanelen worden vooral gebruikt als er weinig energie nodig is en er voldoende ruimte beschikbaar is.