Energielabels

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning worden energielabels belangrijker en belangrijker. Ze zijn tegenwoordig zelfs verplicht bij verkoop of nieuwe verhuur. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van nieuwe apparaten. Niet alle apparaten hebben een label. Een energielabel geeft een indicatie over hoe energiezuinig een huis of apparaat is, maar er komen vele verschillende aspecten bij kijken. Wat betekent zo ́n label nu eigenlijk?

Wat is het energielabel?

Het energielabel zegt eigenlijk niet zo heel veel over het daadwerkelijke energieverbruik van een woning. Het is meer een indicatie van de isolerende en energiebesparende voorzieningen en installaties die in een woning zijn aangebracht om zo het energieverbruik terug te dringen. Denk hierbij aan vloer- of dakisolatie, cv-ketel, dubbel glas of het gebruik van zonnepanelen. Hoe lager het label, hoe meer voorzieningen er nog zijn aan te brengen. Het label is dus ook een indicatie voor hoeveel energiebesparing mogelijkheden je nog hebt bij een woning.

De labels

De labels voor woningen lopen van A tot en met G, waarbij A donkergroen is (zeer zuinig) en G donkerrood (zeer onzuinig). De labels A, B en C zijn ́groene ́ labels, terwijl D en E ́geel ́ zijn en F en G ́rood ́. Een energielabel is op z ́n langst 10 jaar geldig. Handig om te weten: als je voorlopig niet van plan bent om je woning te gaan verkopen, heb je ook geen energielabel nodig.

Woning verkopen

Alle huiseigenaren die begin 2015 nog geen energielabel hadden, hebben van de Rijksoverheid een voorlopig label ontvangen. Deze heeft een schatting gemaakt op basis van bepaalde informatie die in het Kadaster staat, zoals het bouwjaar en het type en de grootte van het huis. Dit voorlopige label moet je bij verkoop of verhuur van je woning daadwerkelijk aangeschaft hebben. Want als je tegenwoordig je woning verkoopt zonder energielabel, kun je daar een boete voor krijgen die kan oplopen tot wel € 405,-. Het voorlopige label kan hoger of lager zijn dan het definitieve label dat een woning uiteindelijk krijgt.

Energiezuinige woningen

Voor woningzoekenden geeft het energielabel een indicatie van hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning heeft vele voordelen. Het is beter voor het milieu, fijner om in te wonen én beter voor de portemonnee. Op de lange termijn, een jaar of tien, kan het je duizenden euro ́s schelen om een energiezuinighuis te kopen of huren of je huis energiezuinig te maken. Ook kan het zorgen voor een snellere verkoop van je woning. Vraag bij het kopen of huren van een nieuwe woning altijd naar het label, want hier heb je recht op.

Huren

Ook voor de verhuur is een energielabel verplicht. Bijna alle woningen van woningcorporaties hebben tegenwoordig een energielabel. Voor het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws)wordt overigens niet gekeken naar het energielabel zelf, maar naar de energiezuinigheid (energie index) van een woning. Hiervoor wordtde energiezuinigheid van een woning nog uitgebreider gemeten.

Kosten

De kosten om een energielabel aan te vragen dalen. Sommige energiedeskundigen bieden al voor een paar euro aan om dit voor je te regelen, maar de vraag is in hoeverre de kwaliteit van hun diensten gewaarborgd blijft. Soms worden er uiteindelijk ook meer administratiekosten gerekend. De Rijksoverheid geeft aan dat een energielabel een paar tientjes zal kosten. Let bij het uitkiezen van een energiedeskundige niet alleen op het tarief, maar ook op klantbeoordelingen of reactietijd. Het is ook verstandig om meerdere offertes aan te vragen.

Aanvraagproces

Het aanvragen van een energielabel is niet erg ingewikkeld. Dit kun je doen via de Rijksoverheid website Energielabel voor woningen. Hier log je in met DigiD, controleer je de gegevens van je woning en pas je deze eventueel aan en voeg je bewijsstukken toe aan je online woningdossier. Dit zijn bijvoorbeeld foto ́s van je dubbel glas of een rekening van je HR-ketel. Hierna selecteer je een deskundige, die vervolgens deze stukken gaat controleren en worden de gegevens doorgestuurd. Daarna ontvang je jouw energielabel.

Kritiek

Bij het kopen of huren van een nieuwe woning moet je onthouden dat er veel kritiek is op het energielabel. Dit komt omdat er geen controle ter plekke bij komt kijken. Je vraagt het label online aan, stuur digitaal bewijsstukken toe en op basis daarvan wordt op afstand een beslissing genomen. Dit proces maakt de aanvraag fraudegevoelig. Daarnaast telt Nederland ruim 5 miljoen huisbezitters, waarvan er ongetwijfeld vele een label zullen aanvragen. De vraag is in hoeverre de energiedeskundigen alle aanvragen voor labels van deze woningen grondig zullen (en kunnen) controleren.

Apparaten

Deze labels die gelden voor woningen, gelden overigens niet meer voor apparaten. Daarvoor zijn inmiddels nieuwe labels opgesteld. Daarvoor is nu A+++ het zuinigst en D het minst zuinig. Zo ́n label is door de Europese Unie verplicht en vind je op apparaten zoals afwasmachines, koelkasten, drogers, wasmachines, en televisies. Dit label voor apparaten geeft aan hoe energie-efficiënt het apparaat is, maar ook het stroom- (en water)verbruik en er staat informatie op over bijvoorbeeld hoe luid het apparaat is. Het energielabel voor apparaten is overigens op webshops altijd zichtbaar, maar vergelijkingssites zijn niet verplicht deze te laten zien. Veel apparaten die het nieuwe energielabel A, B, C of D hebben, mogen van de Europese Unie niet meer voor de Europese markt geproduceerd worden. Koelkasten en vriezers bijvoorbeeld die nieuw op de markt gebracht worden, mogen niet lager dan het label A+ hebben. Er zijn overigens ook genoeg apparaten die helemaal geen label hebben, zoals computers. Toch is het verstandig om ook bij de aanschaf hiervan te letten op het energieverbruik, want met een zuinigere laptop in huis kun je ook weer geld besparen op de lange termijn. Je kunt in de winkel vragen naar de Energieweter om een indicatie te krijgen van de stroomkosten per jaar voor een specifiek apparaat.

Andere labels

Voor kantoorapparatuur als computers, printers en kopieerapparaten is er trouwens het Amerikaanse label Energy Star en het Zweedse TCO. Die laatste kun je overigens ook vinden op kantoormeubilair. Daarnaast is er ook het Europese Ecolabel dat je hier en daar kan tegenkomen. Voor koffiezetapparaten is er geen label, hierop kun je het Zwitserse SFOE vinden.

Praktijk

Je kan nog zo ́n energiezuinige woning hebben, uiteindelijk betekent wel: als je veel warm water of elektrische apparaten gebruikt en overmatig stookt, scheelt dit alsnog niet in de kosten. Wees je daarom altijd bewust van de energie die je zelf daadwerkelijk gebruikt. Wil je naast een beter geïsoleerde woning nog meer besparen? Lees dan eens onze tips over het besparen van gas en stroom.