Besparen op energiekosten

Als je ontdekt dat je verbruik hoger is dan dat van het gemiddelde huishouden, is het misschien tijd om eens te kijken naar waar je kunt besparen. Maar als je gewoon geld wil besparen, kun je ook met sommige, kleine, maatregelen een paar tientjes tot wel honderden euro ́s per jaar besparen. Als het aankomt op geld besparen, valt er altijd wel wat te winnen. Hieronder geven we je een paar tips om te besparen op gas en energie.

Energieaanbieders vergelijken

Door de tarieven en voorwaarden van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere aanbieder, kun je al veel geld besparen. Heel handig hierbij is onze vergelijker energieaanbieders, een tool waarin je jouw gegevens kunt invoeren. Aan de hand van deze gegevens komt er dan de voor jou goedkoopste energieleverancier uit. Besparen op de energiekosten begint met het overstappen naar een goedkopere energieaanbieder.

Besparen op gas

Besparen op gas kan op vele manieren. Douche elke dag een kwartier tot vijf minuten korter, gebruik koud water bij het handenwassen, zet de verwarming één of twee graden lager en trek iets warmers aan. Zet ook de ramen niet wagenwijd open in de winter. Als je het echt grondig wilt aanpakken, kun je overwegen om je hele huis te isoleren.

In huis

Heb je nog geen dubbel glas? Dubbel glas scheelt al enorm in de stookkosten, dus begin hier vooral mee in de kamers waar je vaak zit. HR++ glas isoleert overigens nog beter, hiermee kun je al een paar honderd euro per jaar besparen. Kies daarnaast voor een verwarmingsketel met een zo hoog mogelijk rendement, liefst een HR-ketel (Hoog Rendement ketel). Deze verbruiken minder gas om hetzelfde te doen als andere ketels.

Radiator

Zet ook ruim vóórdat je naar bed of de deur uit gaat de kachel uit, de warmte blijft nog wel even hangen. En ruimtes waar je toch bijna nooit komt, hebben helemaal geen verwarming nodig, dus het is beter deze uit te zetten of heel laag te zetten. Daarnaast kun je met tochtstrips zorgen dat de warmte de kamers niet verlaat. En bij slecht geïsoleerde woningen is het verstandig om radiatorfolie achter de radiator aan te brengen.

In de keuken

Verder kun je ook denken aan het hergebruiken van verwarmd water. Door af te wassen met het water van je gekookte groenten of eieren, hoef je niet opnieuw water te verwarmen en gebruik je dus de helft van het gas. Je kunt ook een zonneboiler aanschaffen, deze gebruikt zonne-energie om het water te verwarmen en dit scheelt je dus de energiekosten. Door de panelen op het zuiden te richten, kan dit al aanzienlijk schelen in de portemonnee.

Afzuigkap

Door de afzuigkap aan te zetten, wordt de warme lucht binnen afgevoerd naar buiten en moet je dus opnieuwe lucht verwarmen. Zet deze dus zo kort mogelijk en alleen als het echt nodig is aan. Je kunt ook een Plasmamade systeem op je afzuigkap aanbrengen. Dit is een recirculatiefilter die de lucht filtert op gevaarlijke en allergene stoffen, maar stuurt de gefilterde lucht weer de kamer in, waardoor de warmte binnen blijft. Dit systeem filtert ook stoffen als nicotine, pollen, bacteriën en stof, dus is tegelijkertijd een goed luchtfilter. En als je de oven hebt gebruikt, blijft vaak de warmte nog erg lang hangen. Zet het deurtje op een kier en laat de lucht de kamer verwarmen.

Koken

Gebruik verder ook niet een te grote pan tijdens het koken, vul deze ook niet met teveel water en doe een deksel op de pan. Het duurt anders langer tot de pan verwarmd is en je verbruikt dus meer gas. Ook zetten veel mensen het vuur te hoog, waardoor de vlammen langs de pan heen gaan en het ook langer duurt voordat de pan verwarmd is. Let goed op dat de vlammen de onderkant van de pan verwarmen. Het is beter om een kleiner vuur te hebben die de bodem goed verwarmen dan grote vlammen die de pan nauwelijks verwarmen.

Besparen op stroom

Je kan al veel stroom besparen met kleine aanpassingen. Gebruik simpelweg apparaten minder vaak of minder lang en haal stekkers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt. Hieronder vind je tips om minder stroom te gebruiken.

Sluipverbruik

Als je je televisie niet gebruikt, zet deze dan helemaal uit en niet alleen op stand-by. Of liever nog, trek ́s nachts en als je hem lange tijd niet gaat gebruiken de stekker uit het stopcontact. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld de waterkoker en het koffiezetapparaat. Als de stekker in het stopcontact zit, blijft er stroom doorheen lopen, dot wordt ook wel ́sluipverbruik ́ genoemd. Door de stekker uit het stopcontact te halen, kun je jaarlijks al een paar tientjes besparen.

Tijdschakelaar

Tip: vergeet niet dat het ́overopladen ́ van je mobiele telefoon hier ook onder valt. Beter is dus om hem niet s ́nachts op te laden, maar overdag. Dan kun je zodra ́ie vol is meteen de oplader uit het stopcontact halen. Ben je de hele dag onderweg of heb je dan geen plek om hem op te laden? Schaf dan eens een tijdschakelaar aan. Hiermee kun je zelf aangeven tussen welk tijdvak de stroom aan staat. Deze kun je overigens ook voor de televisie en keukenapparatuur gebruiken als je na gebruik steeds vergeet de stekker uit het stopcontact te halen.

Spaarlampen

Als je nog niet al je oude gloeilampen vervangen hebt voor spaarlampen, dan is nu het moment om dat te doen, want spaarlampen gebruiken ongeveer 70% minder energie. Ze zijn dan misschien wat duurder in de aansschaf, binnen ongeveer een jaar zul je de kosten hiervan eruit hebben en leveren ze meer op. Had je nu maar vorig jaar alles vervangen, dan had je er nu al winst op gemaakt. Nog zuiniger zijn trouwens ledlampen. Deze gebruiken zo ́n 85% minder energie dan gewone gloeilampen.

Energiemeters

Daarnaast zijn er ook apparaatjes waarmee je precies kunt zien welk apparaat hoeveel stroom gebruikt en wanneer. Soms per dag, soms per week en soms per maand. Hiermee kun je gericht stroom en/of gas gaan besparen. Er zijn namelijk energieverbruiksmanagers die alleen stroom meten en er zijn er die alleen gas meten. Maar er zijn er ook die zowel stroom als gas meten. Soms kun je via dit apparaatje ook je apparaten in huis aan- en uitzetten. Heel handig als je op vakantie gaat en vergeten bent de kachel uit te zetten of de tv van stand-by af te halen. Overigens verschilt vaak sterk hoe je de informatie kunt aflezen. Dit kan zijn op het schermpje van het apparaatje zelf dat je thuis hebt, maar soms moet je hiervoor inloggen op de website en kun je het daar zien.